Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Japoński makowiec

Makowiec japoński to wilgotne, pyszne ciasto wypełnione makiem, orzechami i jabłkami. Świetnie wygląda na talerzu i dobrze się kroi. To najlepsze ciasto z makiem, jakie można zrobić!

Jest łatwe w przygotowaniu. To świetne danie na Boże Narodzenie lub inne uroczystości rodzinne.

Przepis na japoński makowiec

Składniki:

  • 450 g maku (zmielonego lub niezmielonego).
  • 900 ml mleka
  • 170 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 6 dużych jaj
  • Semolina, 4 łyżki stołowe, zaokrąglone w górę
  • 400 g jabłek po obraniu
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • ok. 100 g orzechów, np. skórka pomarańczowa, suszona żurawina, rodzynki sułtańskie, morele itp. ).
  • Opcjonalnie 50 g płatków migdałowych lub orzechów włoskich
  • Miód, 1 łyżka stołowa

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml Serka Śmietankowego 30%
  • Ciemna lub mleczna czekolada 150 g
  • Opcjonalnie na wierzch można dodać łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej.

E-mail

Kopia

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Japoński przepis na mak krok po kroku

Krok 1

Japońskie ciastka makowe można przygotować z maku zmielonego lub niezmielonego. Jeśli używasz niezmielonego maku, będziesz musiał gotować mak dwa razy dłużej w mleku, a następnie zmielić go dwa razy w maszynie.

Tym razem użyłam maku mielonego, aby przyspieszyć ten proces.

Wsyp 450g maku do garnka. Zalej mak 900 ml mleka. Gotować na małym ogniu około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2

Po tym czasie mak napęcznieje i wchłonie prawie całe mleko.

Odstaw na kilka minut do całkowitego ostygnięcia.

Krok 3

Ubij masło (170 g) i cukier puder (30 g) na puszystą masę.

Krok 4

Dodawaj po jednym żółtku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Oczekuje się, że powstanie puszysta, żółtawa masa.

Krok 6

Stopniowo dodawać mak i kaszę mannę (4 czubate łyżki stołowe).

Krok 7

Wymieszaj przez chwilę.

Krok 8

Jabłka (400g, waga po obraniu) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy również miód (1 łyżka), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), orzechy (łącznie około 100 gramów) oraz opcjonalnie drobno pokrojone płatki migdałowe lub orzechy włoskie.

Mieszamy delikatnie łyżką.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 9

Ubij białka na wysokich obrotach ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Krok 10

Do masy makowej stopniowo dodawać białka, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.

Krok 11

Piec przez 55-60 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie górne i dolne, bez termoobiegu). Piec przez 55-60 minut (tylko górne i dolne grzanie, bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni.

Krok 12

Polewa czekoladowa

Podgrzać śmietankę w małym rondelku (100 ml). Zdjąć rondel z ognia i dodać drobno posiekaną ciemną lub mleczną czekoladę (łącznie 150 g). Mieszać do uzyskania jednolitej polewy.

Polać polewą ostudzone japońskie ciastka makowe. Opcjonalnie można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!

Szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta z makiem? Polecam makowiec zawijany lub makowe gwiazdki. Możesz również odwiedzić mój post o ciastach na Boże Narodzenie.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();