Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...
Czytaj WięcejTagliatelle al ragu
Opis przepisu
Tagliatelle al Ragu to włoskie danie znane również jako tagliatelle bolognese. Jest to danie wywodzące się z regionu Emilia-Romania.
Czym jest tradycyjne Ragu? Jest to gęsty, mięsny sos podawany z tagliatelle. Restauracje mogą również serwować inne rodzaje makaronów, takie jak pappardelle (szersze), penne lub rigatoni, w zależności od lokalizacji we Włoszech lub kreatywności i wyobraźni szefa kuchni.
To danie to długo duszony sos z mięsa i warzyw z dodatkiem czerwonego wina i koncentratu pomidorowego. Jeśli chodzi o makaron, wolę kupować włoskie świeże spaghetti - na przykład Chef Select w Lidlu (w opakowaniu 250 g). Ale warto też sprawdzać gazetki w sklepach sieciowych. Wiele sklepów, takich jak Lidl czy Auchan, ma włoskie tygodnie, w których można znaleźć dobrej jakości produkty.
Do sosu należy użyć mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. W niektórych przepisach używa się pancetty. Jest ona jednak trudno dostępna w naszych sklepach.
Do tego przepisu potrzebny będzie większy garnek lub głębsza patelnia z nieprzywierającą powierzchnią.
Przepis daje 3-4 porcje.
Przepis na: Tagliatelle al ragu
Składniki:
Sos bolognese:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- Łodyga selera
- 1 marchew
- 600 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- Bulion 200 ml
- 350 ml passaty pomidorowej lub 400 g pomidorów z puszki
- 100 ml mleka
- Kilka listków świeżej bazylii
- Sól i czarny pieprz
Również:
- Tagliatelle lub Pappardelle: 300 g
- Posypać parmezanem na wierzchu
Zobacz także:
Tagliatelle al ragu przepis krok po kroku:
Krok
Tagliatelle al Ragu zaczyna się od przygotowania sosu bolognese. Po ugotowaniu sosu gotujemy makaron.
Z przepisu wychodzą cztery porcje.
Pokrój bardzo drobno łodygi selera i cebuli. Zetrzeć marchewki na tarce o średnich oczkach.
Krok
Sos:
Podsmaż cebulę na odrobinie oleju w średniej wielkości garnku lub większej patelni. Po minucie dodać seler i marchewkę.
*Podsmażyłam wszystkie warzywa i mięso na patelni, a następnie dodałam sos i mięso do garnka.
Całe danie można przygotować w garnku lub głębokiej patelni z nieprzywierającą powierzchnią.
Krok
Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
W garnku podsmaż mięso na niewielkiej ilości oleju (w moim przypadku użyłam wołowiny i wieprzowiny). Dodajemy podsmażone warzywa i dużą szczyptę soli. Mieszamy wszystko co jakiś czas.
Wlewamy czerwone wino (około 100 ml), gdy mięso będzie już usmażone. Cały czas mieszamy smażąc na średnim lub dużym ogniu (aż alkohol odparuje). Po około 3 minutach dodajemy passatę pomidorową (350 - 400 ml), 200 ml bulionu i 200 ml rosołu.
Krok
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut (możesz gotować dłużej, jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty).
Wlej 100 ml mleka i dopraw solą, pieprzem i słodką papryką, jeśli lubisz pikantne potrawy. Możesz dodać suszone lub świeże zioła. Ja zazwyczaj dodaję drobno posiekane liście bazylii.
Krok
Po zakończeniu przygotowywania bolognese, dodaj tagliatelle do wrzącej wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). To danie najlepiej przygotować z makaronem jajecznym.
Odcedzamy makaron, a następnie zanurzamy go w sosie. Makaron wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy startym parmezanem (ja używam około 1 łyżeczki na porcję).
Tagliatelle al Ragu jemy od razu po połączeniu makaronu z sosem. Smacznego!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();