Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...
Czytaj WięcejKrem z kaszy manny
Poziom trudności: Łatwy
Kremowy i pyszny, idealny do przekładania ciast lub tortów. Krem jest puszysty i ma wyjątkową konsystencję dzięki semolinie. Jest idealny do plastrów miodu, rurek lub orzechów pekan.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 500 ml mleka
- 60 g cukru
- 70 g semoliny
- wanilia
- Masło 200 g
Przygotowanie:
Do mleka dodaję cukier i wanilię, doprowadzam do wrzenia. Do gotującego się mleka dodaję kaszę mannę i mieszam rózgą. Gotuję, aż kasza stanie się gęstsza. Przekładam kaszę na talerz i przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.
Przez kilka chwil ubijam masło mikserem, aż stanie się lekkie, puszyste i gładkie. Dodaję po łyżce kaszy manny i za każdym razem dokładnie mieszam.
Kremu używam do przekładania ciast, ciasteczek i tortów.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 2 godz.
Całkowity czas: 2 h 25 minut