Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Krem z kaszy manny

Poziom trudności: Łatwy

Kremowy i pyszny, idealny do przekładania ciast lub tortów. Krem jest puszysty i ma wyjątkową konsystencję dzięki semolinie. Jest idealny do plastrów miodu, rurek lub orzechów pekan.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 70 g semoliny
  • wanilia
  • Masło 200 g

Przygotowanie:

Do mleka dodaję cukier i wanilię, doprowadzam do wrzenia. Do gotującego się mleka dodaję kaszę mannę i mieszam rózgą. Gotuję, aż kasza stanie się gęstsza. Przekładam kaszę na talerz i przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

Przez kilka chwil ubijam masło mikserem, aż stanie się lekkie, puszyste i gładkie. Dodaję po łyżce kaszy manny i za każdym razem dokładnie mieszam.

Kremu używam do przekładania ciast, ciasteczek i tortów.

---

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 10 min
Czas oczekiwania: 2 godz.
Całkowity czas: 2 h 25 minut