Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami

Opis przepisu

Wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami, kremem czekoladowym i sosem czekoladowym to prawdziwa poezja smaku. Rozpływa się w ustach.

Ciasto czekoladowe

Truskawki i czekolada razem to zwycięska kombinacja. Dodatkowo krem czekoladowy jest aksamitny i słodki. Z pewnością poczujesz smak tego ciasta, gdy tylko weźmiesz pierwszy kęs.

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami

Składniki:

Krem czekoladowy:

  • 250 ml serka śmietankowego 36% lub 30%
  • 180 g czekolady mlecznej
  • 150 g mascarpone

Ciasto czekoladowe:

  • 150 g Masło
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 150 ml mleka
  • 3 duże jajka
  • 110 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 10 g ekstra ciemnego kakao
  • Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka

Również:

  • 350 g truskawek
  • 1 dżem truskawkowy lub wiśniowy
  • 500 ml wrzącej wody

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis krok po kroku na wilgotne ciasto czekoladowe

Krok

Wilgotne ciasto czekoladowe najlepiej rozłożyć na dwa dni. Świetnym pomysłem jest zrobienie kremu czekoladowego dzień wcześniej (na przykład w nocy), a ciasta następnego dnia.

Krem czekoladowy

Do garnuszka wlewamy 250 ml śmietanki kremówki. Zwykle używam śmietanki UHT (36%, ale 30% też jest w porządku). Podgrzewamy ją na małym ogniu i zdejmujemy z palnika, gdy tylko będzie gorąca. Po minucie dodać lekko posiekaną mleczną czekoladę (180 g).

Krok

Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Owiń górną część garnka folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pięć godzin lub na całą noc.

Krok

Ciasto czekoladowe

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Roztop masło (150 g) w rondelku na małym ogniu. Gdy się roztopi, zdejmij garnek z ognia i dodaj posiekaną ciemną czekoladę (100 g) i mleczną czekoladę (100 g), stale mieszając.

Wlać mleko (150 ml) i ponownie wymieszać.

Krok

Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wymieszaj jajka (3 duże porcje) z cukrem (110 g) na wysokich obrotach miksera.

Krok

Po kilku chwilach powinna powstać lekka, puszysta mieszanka jajek.

Krok

Dodaj kakao, proszek do pieczenia i mąkę pełnoziarnistą do masy jajecznej.

Krok

Mieszaj trzepaczką, aż powstanie jednolite ciasto.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wlej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 24 cm, ale może być 26 cm). Piec przez 35-40 minut w 170 stopniach.

W tym czasie rozpuścić galaretkę truskawkową w 500 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Krok

Mój tort miał małą "górę", więc użyłam noża, aby ją przeciąć, a następnie przyciąć górę.

Krok

Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone w większą kostkę truskawki. (około 250 g).

Krok

Galaretkę wylać na ciasto dopiero wtedy, gdy lekko stężeje.

Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Kończymy krem czekoladowy. Do kremu czekoladowego dodajemy mascarpone.

Krok

Mieszaj wszystko przez pół minuty mikserem, aż uzyskasz gęsty i kremowy krem. Mascarpone powinno być dobrze schłodzone przed dodaniem go do masy czekoladowej. W przeciwnym razie krem się zwarzy.

Krok

Wylej krem czekoladowy na galaretkę i wygładź wierzch.

Krok

Udekorowałem wierzch za pomocą tej szpatułki. Ta procedura nie jest wymagana.

Tort można również udekorować połówkami truskawek (100 g).

Przechowuj ciasto czekoladowe i truskawki w lodówce. Smacznego!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();