Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...
Czytaj WięcejWilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami
Opis przepisu
Wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami, kremem czekoladowym i sosem czekoladowym to prawdziwa poezja smaku. Rozpływa się w ustach.
Ciasto czekoladowe
Truskawki i czekolada razem to zwycięska kombinacja. Dodatkowo krem czekoladowy jest aksamitny i słodki. Z pewnością poczujesz smak tego ciasta, gdy tylko weźmiesz pierwszy kęs.
Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami
Składniki:
Krem czekoladowy:
- 250 ml serka śmietankowego 36% lub 30%
- 180 g czekolady mlecznej
- 150 g mascarpone
Ciasto czekoladowe:
- 150 g Masło
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g czekolady mlecznej
- 150 ml mleka
- 3 duże jajka
- 110 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 10 g ekstra ciemnego kakao
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Również:
- 350 g truskawek
- 1 dżem truskawkowy lub wiśniowy
- 500 ml wrzącej wody
Zobacz także:
Przepis krok po kroku na wilgotne ciasto czekoladowe
Krok
Wilgotne ciasto czekoladowe najlepiej rozłożyć na dwa dni. Świetnym pomysłem jest zrobienie kremu czekoladowego dzień wcześniej (na przykład w nocy), a ciasta następnego dnia.
Krem czekoladowy
Do garnuszka wlewamy 250 ml śmietanki kremówki. Zwykle używam śmietanki UHT (36%, ale 30% też jest w porządku). Podgrzewamy ją na małym ogniu i zdejmujemy z palnika, gdy tylko będzie gorąca. Po minucie dodać lekko posiekaną mleczną czekoladę (180 g).
Krok
Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Owiń górną część garnka folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pięć godzin lub na całą noc.
Krok
Ciasto czekoladowe
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Roztop masło (150 g) w rondelku na małym ogniu. Gdy się roztopi, zdejmij garnek z ognia i dodaj posiekaną ciemną czekoladę (100 g) i mleczną czekoladę (100 g), stale mieszając.
Wlać mleko (150 ml) i ponownie wymieszać.
Krok
Odstaw do lekkiego ostygnięcia.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Wymieszaj jajka (3 duże porcje) z cukrem (110 g) na wysokich obrotach miksera.
Krok
Po kilku chwilach powinna powstać lekka, puszysta mieszanka jajek.
Krok
Dodaj kakao, proszek do pieczenia i mąkę pełnoziarnistą do masy jajecznej.
Krok
Mieszaj trzepaczką, aż powstanie jednolite ciasto.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Wlej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma średnicę 24 cm, ale może być 26 cm). Piec przez 35-40 minut w 170 stopniach.
W tym czasie rozpuścić galaretkę truskawkową w 500 ml wrzącej wody. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Krok
Mój tort miał małą "górę", więc użyłam noża, aby ją przeciąć, a następnie przyciąć górę.
Krok
Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone w większą kostkę truskawki. (około 250 g).
Krok
Galaretkę wylać na ciasto dopiero wtedy, gdy lekko stężeje.
Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Kończymy krem czekoladowy. Do kremu czekoladowego dodajemy mascarpone.
Krok
Mieszaj wszystko przez pół minuty mikserem, aż uzyskasz gęsty i kremowy krem. Mascarpone powinno być dobrze schłodzone przed dodaniem go do masy czekoladowej. W przeciwnym razie krem się zwarzy.
Krok
Wylej krem czekoladowy na galaretkę i wygładź wierzch.
Krok
Udekorowałem wierzch za pomocą tej szpatułki. Ta procedura nie jest wymagana.
Tort można również udekorować połówkami truskawek (100 g).
Przechowuj ciasto czekoladowe i truskawki w lodówce. Smacznego!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();