Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Chińskie pierożki

Delikatne ciasto i aromatyczne nadzienie chińskich pierożków sprawiają, że są one ulubionymi. Pierożki te są świetną przystawką towarzyszącą pysznemu posiłkowi. Świetnie nadają się również na romantyczne kolacje. Przyrządzając je z pewnością zaimponujesz swojemu partnerowi.

Chińskie pierożki robi się z pierogów gotowanych na parze. Dzięki temu ciasto zachowuje swoją kruchość, a farsz pozostaje soczysty, aromatyczny i pełen smaku. Szczegółowy przepis pokaże Ci jak zrobić chińskie pierożki. Każdy etap jest wyjaśniony krok po kroku.

Azjatyckie pierożki można przygotować na wiele różnych sposobów. Ciasto na chińskie pierożki można zrobić w kilka minut, używając jedynie wody, mąki i oleju. Farsz jest tym, co nadaje im smak. Może być zrobiony z warzyw, wieprzowiny lub drobiu, a także z ryb. Połączenie krewetek z kurczakiem lub wieprzowiną jest popularną kombinacją azjatycką. Istnieje wiele opcji dim sum, w tym pierożki hacao, pierożki wonton i pierożki hacao. Wszystkie one mają unikalny smak i aromat. Pierożki wonton są często podawane w tej samej zupie. Zupa ta przygotowywana jest na aromatycznym bulionie mięsnym i zalewana jest wcześniej ugotowanymi na parze pierożkami. Pierogi Hacao robi się przede wszystkim z ryb, krewetek i warzyw. Aby zrobić trójkolorowego pieroga, ciasto jest barwione. Dim sum to rodzaj pierożka, który wygląda jak zapakowany prezent. Brzegi ciasta zbiera się wokół farszu, a następnie cały pierożek jest delikatnie obracany i delikatnie sklejany. Trudność w wykonaniu dim sum z charakterystycznym otworem na górze nie jest dla wprawionych. Ten rodzaj azjatyckiego pieroga wykorzystuje jako swoje nadzienie wieprzowinę i krewetki.

Czy kuszą Cię chińskie pierożki? Nie musisz używać garnka do gotowania na parze, ale możesz zrobić pierożki na patelni lub w tradycyjnym naczyniu do gotowania na parze. Będą one smakowały wyśmienicie, niezależnie od sposobu ich przygotowania.

Przepis na chińskie pierożki krok po kroku

  • Typ 500 150 g 1, i 1/5 filiżanki
  • Mąka ryżowa 50 5 g 7 uncji
  • 300 Noga kurczaka bez skóry g 3 uda bez kości i skóry
  • Jajko 1 szt . Klasa A M
  • g Łyżka

Do miski dodaj mąkę pszenną. Dodaj szczyptę kurkumy, 1/4 szklanki ciepłej wody i łyżeczkę oleju mąki ryżowej. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie, elastyczne i nie klejące się do rąk. Możesz wymieszać mąkę pszenną z ciastem podczas wyrabiania. Następnie, pozwól mu odpocząć przez około 10 minut.

Możesz przygotować wersję bezglutenową, zastępując mąkę pszenną mąką ryżową.

Mięso z udek należy zmielić w maszynce do mięsa. Masę przełożyć do miski. Dodać łyżkę octu ryżowego, szczyptę kurkumy, jajko i posiekaną papryczkę chili. Wszystkie składniki połączyć w misce do uzyskania jednolitej pasty.

Aby smaki mogły się połączyć, dobrze jest, aby farsz odstawić na co najmniej 15-20 minut. Nastaw wodę w garnku, aby ugotować ravioli na parze.

Podziel ciasto na sześć części. Każdą z nich należy cienko rozwałkować na grubość 1-2 mm. Blat posypać mąką, aby ciasto się do niego nie przyklejało. Wycinaj kółka za pomocą szklanki lub innego przyboru. Możesz również użyć noża do wycięcia kwadratów o wymiarach 5x5 cm. Umieść łyżeczkę ciasta na środku i sklej je. Zbierz wszystkie boki razem, obróć delikatnie pieroga (około 45 stopni) i sklej wierzch. Można skleić okrągłe, jak w przypadku tradycyjnego pieroga. Inną techniką jest przecięcie kwadratowego ciasta na pół i sklejenie dolnych rogów. Jest to podobne do robienia ravioli.

Lekko naoliwić naczynie do gotowania na parze. Umieść ravioli na naczyniu, trzymając je z dala od siebie, aby się nie przykleiły. W zależności od grubości ciasta, gotuj na parze przez około 15 minut.

Patelnia jest dobrą alternatywą dla naczynia do gotowania na parze. Nałóż na dno łyżeczkę oleju. Dodaj pierogi na patelnię i rozgrzej ją. Gdy patelnia będzie już gorąca, dodaj tyle wody, by przykryła dno. Przykryj patelnię pokrywką i pozwól gotować, aż woda całkowicie wyparuje. Możesz podać pierożki od razu lub nadal delikatnie smażyć je na patelni.