Najnowsze artykuły

Proste dania na święta bożego narodzenia

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, w którym spotykamy się z bliskimi, śpiewamy kolędy i delektujemy się tradycyjnymi potrawami. W Polsce...

Czytaj Więcej

Eklery

Opis przepisu

Trudno oprzeć się domowym eklerkom z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Trudno oprzeć się dodatkowi! To świetny wybór na każdą okazję, w tym urodziny, imieniny czy spotkania towarzyskie. Ich elegancki wygląd i pyszny smak zachwycą gości i sprawią, że każde przyjęcie będzie wyjątkowe.

Przepis na: Eklery

Składniki:

Ciasto parzone

  • 250 ml wody
  • 120 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 4 jajka średniej wielkości (210 g)
  • Szczypta soli

Bita śmietana

  • Przepis na domową bitą śmietanę

Polewa czekoladowa:

  • 80 ml Serka Śmietankowego 30%
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g czekolady mlecznej

Email

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Jak zrobić eklery

Krok

Zacznij od gotowania na parze ciasta na eklery.

Ciasto parzone

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Potrzebna będzie woda (250 ml), mąka pszenna (180 g), masło (120 g) i 4 średnie jajka (łączna waga 210 g).

Krok

Wlej wodę do garnka z masłem. Gotować na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu), aż masło się rozpuści.

Krok

Wsypać mąkę (180 g) i energicznie wymieszać drewnianą lub zwykłą łyżką, mieszając, aby się nie przypaliła. Kontynuować gotowanie na małym ogniu i mieszanie przez minutę. Zdjąć patelnię z ognia.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Mieszaj ciasto przez minutę, gdy jest jeszcze na kuchence. Gdy ciasto ma szklisty wygląd i oddziela się od ścianek garnka, jest gotowe. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Nie wkładamy garnka do lodówki, ale zostawiamy go na blacie, aż całość osiągnie temperaturę pokojową.

Krok

Następnie ubijamy po jednym jajku na raz (muszą być w temperaturze pokojowej!).

Dokładnie mieszamy ciasto po dodaniu każdego jajka.

Krok

Przepis Eclers

Konsystencja ciasta nie powinna być zbyt gęsta ani rzadka.

Ciasto nie zostało prawidłowo przygotowane, jeśli jest płynne lub jeśli wycieka z niego tłuszcz. Masa mogła nie zostać wystarczająco schłodzona, a jajka dodane zbyt szybko.

Krok

Tak więc ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, który ma grubszą końcówkę. W moim przypadku są to gwiazdki.

Jeśli ciasto będzie zbyt grube, nie wyciśnie się przez rękaw mimo szerszej końcówki. Ja na przykład użyłam zbyt małych jajek, które były lżejsze niż podana gramatura.

Krok

Wyciśnij masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, że ciasto parzone urośnie podczas pieczenia, więc musisz zostawić przestrzeń między paskami. Nałożyłam podłużny pasek rękawa i powtórzyłam go na wierzchu (tworząc drugą warstwę).

Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, możesz nakładać warstwy łyżeczką, ale trudno będzie uzyskać podłużny kształt.

Piec w temperaturze 190oC (góra i dół - bez termoobiegu) przez 30-35 minut, aż eklerki urosną i zbrązowieją. Nie otwieraj drzwiczek w tym czasie.

Ostudzić na metalowej kratce, przekroić na dwie części.

Krok

Krem do eklerów

Ten post zawiera dokładny przepis na domową bitą śmietanę, którą można wypełnić domowe eklerki (KLIK).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Jeśli nie lubisz bitej śmietany to polecam zrobić pyszny budyń waniliowy - przepis. Idealnie komponuje się z ciastkami na parze.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Polewa czekoladowa

Podgrzej śmietankę w małym garnku (80-100 ml). Nie doprowadzać do wrzenia. Zdjąć garnek z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę mleczną (50 g) i gorzką (100 g). Mieszać, aż powstanie jednolita polewa czekoladowa.

Udekoruj wierzch eklerów, dodając polewę. Można posypać płatkami migdałów, pistacjami lub drobno posiekanymi orzechami. Smacznego!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();