Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Pączki z serkiem wiejskim

Easy

Mini pączki z serka wiejskiego to pyszne, delikatne i szybkie opcje na szybki deser przy kawie.

Jeśli zrobisz ten przepis, proszę oznacz mnie na Instagramie

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 20 g cukru
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól - szczypta
  • 1 łyżka spirytusu/octu

Sposób przygotowania:

W rondlu rozgrzewam 1-1,5l oleju do 170 stopni. Wiejski cheddar blenduję lub rozgniatam widelcem. Jajka łączę ze spirytusem i serem, aż stworzą jednolitą masę. Do jajek dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Paczuszki układam na blaszce przykrytej ręcznikiem. Małą łyżeczkę rozgrzewam z olejem. Następnie nabieram około pół łyżeczki ciasta. Olej pozwoli ciastu oddzielić się od łyżki. Można też umieścić ciasto w rękawie cukierniczym, a następnie wycisnąć je na olej. Następnie odetnij ciasto za pomocą nożyczek. Pączki powinny dać się samodzielnie odwrócić. Smaży się je do momentu uzyskania złotego koloru. Ja odsączam pączki na ręczniku.

Pączki można smażyć bez termometru. Ważne jest jednak, aby nie podgrzewać oleju zbyt mocno. Olej jest gotowy do smażenia ciasta pączkowego, gdy wypłynie z niego.

---
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas całkowity: 15 minut
50 porcji