Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Jabłka i ciasta drożdżowe

Poziom trudności: Łatwy

Pamiętasz naleśniki z dzieciństwa? Oto mój ulubiony przepis na najlepsze naleśniki drożdżowe. Dodatek soczystych jabłek sprawia, że są wyjątkowo delikatne.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • Ciepłe mleko 250 ml
  • 250 g mąki
  • 20 g cukru z wanilią
  • 25 g drożdży
  • 1 jako
  • 2 jabłka
  • Cynamon

Przygotowanie:

Najpierw robię rozczyn. Część mleka, 2 łyżki mąki i cukier mieszam razem. Odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie mieszam w misce mąkę, jajko i resztę mleka. Następnie za pomocą miksera z hakami wyrabiam ciasto. Po tym czasie przykrywam miskę i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta kroję jabłka w kostkę, posypuję cynamonem i dokładnie mieszam. Smażyłam na rozgrzanym oleju i odsączałam na papierowych ręcznikach. Podawać z cukrem pudrem.

-----

Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 1 godz. 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 1 h 40 minut
12 sztuk