Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...
Czytaj WięcejJabłka i ciasta drożdżowe
Poziom trudności: Łatwy
Pamiętasz naleśniki z dzieciństwa? Oto mój ulubiony przepis na najlepsze naleśniki drożdżowe. Dodatek soczystych jabłek sprawia, że są wyjątkowo delikatne.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- Ciepłe mleko 250 ml
- 250 g mąki
- 20 g cukru z wanilią
- 25 g drożdży
- 1 jako
- 2 jabłka
- Cynamon
Przygotowanie:
Najpierw robię rozczyn. Część mleka, 2 łyżki mąki i cukier mieszam razem. Odstawiam do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie mieszam w misce mąkę, jajko i resztę mleka. Następnie za pomocą miksera z hakami wyrabiam ciasto. Po tym czasie przykrywam miskę i odstawiam na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta kroję jabłka w kostkę, posypuję cynamonem i dokładnie mieszam. Smażyłam na rozgrzanym oleju i odsączałam na papierowych ręcznikach. Podawać z cukrem pudrem.
-----
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 1 godz. 10 min
Czas gotowania: 20 min
Całkowity czas: 1 h 40 minut
12 sztuk