Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Biały tort Michael

Opis przepisu

To białe ciasto Michael bardzo mi smakuje. Jest to moim zdaniem jedno z najlepszych ciast bez pieczenia jakie ostatnio zrobiłam. Jeśli lubicie białe Michałki lub białą czekoladę to polecam spróbować.

Ciasto bez pieczenia

Stworzyłam krem świąteczny na bazie serka śmietankowego i białej czekolady. Jest rewelacyjny w smaku (w domu była walka, żeby go wylizać!). Krem ten został również wykorzystany w tartach jagodowych (klik >>). Dżem wiśniowy i kawałki owoców przełamują słodycz. Wierzch udekorowany klasycznym kremem z mascarpone, prażonymi płatkami migdałów i posiekanymi białymi Michałkami.

Przepis na tort Biały Michał

Składniki:

Krem Michałek:

  • 400 ml Kremu 30%
  • Biała czekolada 250 g
  • 250 g mascarpone
  • 5 białych Michałków
  • 40 g orzeszków ziemnych

Krem śmietankowy

  • 250 ml serka śmietankowego 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Opcjonalnie 1 śmietan-fix w proszku

Również:

  • Ciasteczka maślane 350 g
  • Pół słoika gęstego dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 białe Michałki

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na tort White Michael krok po kroku:

Krok 1

Przygotowanie tortu białego Michałek można wykonać w dwa dni. Krem najlepiej zacząć robić poprzedniego dnia wieczorem, a skończyć następnego dnia. Drugą opcją jest rozpoczęcie robienia kremu następnego dnia rano i dokończenie go wieczorem.

Krem Michałek:

W małym garnuszku podgrzać śmietankę 30 lub 36%. Ja użyłam śmietanki z Lidla (łącznie 400 ml), ale równie dobrze sprawdzi się zwykła śmietanka UHT.

Zdejmujemy z palnika, gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki. W tym momencie kroimy białe czekolady w kostkę (łącznie 250 g). Następnie dodajemy je do śmietanki i mieszamy, aż powstanie jednolita polewa. Po ostygnięciu całość wstawiamy do lodówki na 5 godzin lub dłużej (najlepiej na całą noc).

Krok 2

Kończymy przygotowywanie kremu.

Po wyjęciu garnka z lodówki można zauważyć, że masa kremowa z czekoladkami lekko zgęstniała.

Wlej czekoladę i zimną śmietankę do miski. Miksuj przez 3 minuty lub do momentu, aż masa stanie się sztywniejsza. Dodaj mascarpone z lodówki (250 g).

Krok 3

Miksuj przez 2-3 minuty, aż powstanie sztywny krem.

Krok 4

Dodaj drobno posiekane cukierki i orzechy pekan do śmietany. Wymieszaj śmietanę i orzechy pekan łyżką.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Na dnie blaszki z piekarnika (moja ma wymiary 24 x 24 cm) kładziemy papier do pieczenia. Następnie układamy pierwszą warstwę z połową kremu Michael i ciasteczkami.

Krok 6

Możesz użyć dowolnego dżemu, ale ja polecam dżem z czarnej porzeczki lub dżem wiśniowy.

Krok 7

Przykryj warstwą ciasteczek i pozostałym kremem Michael. Na wierzch dodać warstwę ciasteczek.

Krok 8

Krem budyniowy

Śmietanę (250 ml) wymieszać w misce z mascarpone i słodzikiem w proszku (2 płaskie łyżki). Kontynuuj miksowanie, aż uzyskasz sztywny krem. Do usztywnienia kremu można użyć śmietan-fixu. Jest to szczególnie przydatne w okresie świątecznym, kiedy ciasto musi być dłużej przechowywane w lodówce.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 9

Przestań mieszać, gdy śmietana stanie się sztywna.

Płatki migdałowe można podprażyć na suchej patelni. Posiekaj kilka białych Michałków w drobną kostkę.

Krok 10

Na warstwie ciasteczek rozsmarowujemy krem śmietankowy. Posypujemy równomiernie płatkami i cukierkami.

Biały tort Michael wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Będzie się wtedy łatwo kroił.

Przechowuj je w lodówce. Smacznego!

Zapraszam również do wypróbowania podobnego deseru - Michałek z kakaową gąbką.