Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Biały tort Michael

Opis przepisu

To białe ciasto Michael bardzo mi smakuje. Jest to moim zdaniem jedno z najlepszych ciast bez pieczenia jakie ostatnio zrobiłam. Jeśli lubicie białe Michałki lub białą czekoladę to polecam spróbować.

Ciasto bez pieczenia

Stworzyłam krem świąteczny na bazie serka śmietankowego i białej czekolady. Jest rewelacyjny w smaku (w domu była walka, żeby go wylizać!). Krem ten został również wykorzystany w tartach jagodowych (klik >>). Dżem wiśniowy i kawałki owoców przełamują słodycz. Wierzch udekorowany klasycznym kremem z mascarpone, prażonymi płatkami migdałów i posiekanymi białymi Michałkami.

Przepis na tort Biały Michał

Składniki:

Krem Michałek:

  • 400 ml Kremu 30%
  • Biała czekolada 250 g
  • 250 g mascarpone
  • 5 białych Michałków
  • 40 g orzeszków ziemnych

Krem śmietankowy

  • 250 ml serka śmietankowego 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Opcjonalnie 1 śmietan-fix w proszku

Również:

  • Ciasteczka maślane 350 g
  • Pół słoika gęstego dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 białe Michałki

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na tort White Michael krok po kroku:

Krok 1

Przygotowanie tortu białego Michałek można wykonać w dwa dni. Krem najlepiej zacząć robić poprzedniego dnia wieczorem, a skończyć następnego dnia. Drugą opcją jest rozpoczęcie robienia kremu następnego dnia rano i dokończenie go wieczorem.

Krem Michałek:

W małym garnuszku podgrzać śmietankę 30 lub 36%. Ja użyłam śmietanki z Lidla (łącznie 400 ml), ale równie dobrze sprawdzi się zwykła śmietanka UHT.

Zdejmujemy z palnika, gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki. W tym momencie kroimy białe czekolady w kostkę (łącznie 250 g). Następnie dodajemy je do śmietanki i mieszamy, aż powstanie jednolita polewa. Po ostygnięciu całość wstawiamy do lodówki na 5 godzin lub dłużej (najlepiej na całą noc).

Krok 2

Kończymy przygotowywanie kremu.

Po wyjęciu garnka z lodówki można zauważyć, że masa kremowa z czekoladkami lekko zgęstniała.

Wlej czekoladę i zimną śmietankę do miski. Miksuj przez 3 minuty lub do momentu, aż masa stanie się sztywniejsza. Dodaj mascarpone z lodówki (250 g).

Krok 3

Miksuj przez 2-3 minuty, aż powstanie sztywny krem.

Krok 4

Dodaj drobno posiekane cukierki i orzechy pekan do śmietany. Wymieszaj śmietanę i orzechy pekan łyżką.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Na dnie blaszki z piekarnika (moja ma wymiary 24 x 24 cm) kładziemy papier do pieczenia. Następnie układamy pierwszą warstwę z połową kremu Michael i ciasteczkami.

Krok 6

Możesz użyć dowolnego dżemu, ale ja polecam dżem z czarnej porzeczki lub dżem wiśniowy.

Krok 7

Przykryj warstwą ciasteczek i pozostałym kremem Michael. Na wierzch dodać warstwę ciasteczek.

Krok 8

Krem budyniowy

Śmietanę (250 ml) wymieszać w misce z mascarpone i słodzikiem w proszku (2 płaskie łyżki). Kontynuuj miksowanie, aż uzyskasz sztywny krem. Do usztywnienia kremu można użyć śmietan-fixu. Jest to szczególnie przydatne w okresie świątecznym, kiedy ciasto musi być dłużej przechowywane w lodówce.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 9

Przestań mieszać, gdy śmietana stanie się sztywna.

Płatki migdałowe można podprażyć na suchej patelni. Posiekaj kilka białych Michałków w drobną kostkę.

Krok 10

Na warstwie ciasteczek rozsmarowujemy krem śmietankowy. Posypujemy równomiernie płatkami i cukierkami.

Biały tort Michael wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Będzie się wtedy łatwo kroił.

Przechowuj je w lodówce. Smacznego!

Zapraszam również do wypróbowania podobnego deseru - Michałek z kakaową gąbką.