Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...
Czytaj WięcejBiały tort Michael
Opis przepisu
To białe ciasto Michael bardzo mi smakuje. Jest to moim zdaniem jedno z najlepszych ciast bez pieczenia jakie ostatnio zrobiłam. Jeśli lubicie białe Michałki lub białą czekoladę to polecam spróbować.
Ciasto bez pieczenia
Stworzyłam krem świąteczny na bazie serka śmietankowego i białej czekolady. Jest rewelacyjny w smaku (w domu była walka, żeby go wylizać!). Krem ten został również wykorzystany w tartach jagodowych (klik >>). Dżem wiśniowy i kawałki owoców przełamują słodycz. Wierzch udekorowany klasycznym kremem z mascarpone, prażonymi płatkami migdałów i posiekanymi białymi Michałkami.
Przepis na tort Biały Michał
Składniki:
Krem Michałek:
- 400 ml Kremu 30%
- Biała czekolada 250 g
- 250 g mascarpone
- 5 białych Michałków
- 40 g orzeszków ziemnych
Krem śmietankowy
- 250 ml serka śmietankowego 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Opcjonalnie 1 śmietan-fix w proszku
Również:
- Ciasteczka maślane 350 g
- Pół słoika gęstego dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 4 białe Michałki
Zobacz także:
Przepis na tort White Michael krok po kroku:
Krok 1
Przygotowanie tortu białego Michałek można wykonać w dwa dni. Krem najlepiej zacząć robić poprzedniego dnia wieczorem, a skończyć następnego dnia. Drugą opcją jest rozpoczęcie robienia kremu następnego dnia rano i dokończenie go wieczorem.
Krem Michałek:
W małym garnuszku podgrzać śmietankę 30 lub 36%. Ja użyłam śmietanki z Lidla (łącznie 400 ml), ale równie dobrze sprawdzi się zwykła śmietanka UHT.
Zdejmujemy z palnika, gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki. W tym momencie kroimy białe czekolady w kostkę (łącznie 250 g). Następnie dodajemy je do śmietanki i mieszamy, aż powstanie jednolita polewa. Po ostygnięciu całość wstawiamy do lodówki na 5 godzin lub dłużej (najlepiej na całą noc).
Krok 2
Kończymy przygotowywanie kremu.
Po wyjęciu garnka z lodówki można zauważyć, że masa kremowa z czekoladkami lekko zgęstniała.
Wlej czekoladę i zimną śmietankę do miski. Miksuj przez 3 minuty lub do momentu, aż masa stanie się sztywniejsza. Dodaj mascarpone z lodówki (250 g).
Krok 3
Miksuj przez 2-3 minuty, aż powstanie sztywny krem.
Krok 4
Dodaj drobno posiekane cukierki i orzechy pekan do śmietany. Wymieszaj śmietanę i orzechy pekan łyżką.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok 5
Na dnie blaszki z piekarnika (moja ma wymiary 24 x 24 cm) kładziemy papier do pieczenia. Następnie układamy pierwszą warstwę z połową kremu Michael i ciasteczkami.
Krok 6
Możesz użyć dowolnego dżemu, ale ja polecam dżem z czarnej porzeczki lub dżem wiśniowy.
Krok 7
Przykryj warstwą ciasteczek i pozostałym kremem Michael. Na wierzch dodać warstwę ciasteczek.
Krok 8
Krem budyniowy
Śmietanę (250 ml) wymieszać w misce z mascarpone i słodzikiem w proszku (2 płaskie łyżki). Kontynuuj miksowanie, aż uzyskasz sztywny krem. Do usztywnienia kremu można użyć śmietan-fixu. Jest to szczególnie przydatne w okresie świątecznym, kiedy ciasto musi być dłużej przechowywane w lodówce.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok 9
Przestań mieszać, gdy śmietana stanie się sztywna.
Płatki migdałowe można podprażyć na suchej patelni. Posiekaj kilka białych Michałków w drobną kostkę.
Krok 10
Na warstwie ciasteczek rozsmarowujemy krem śmietankowy. Posypujemy równomiernie płatkami i cukierkami.
Biały tort Michael wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Będzie się wtedy łatwo kroił.
Przechowuj je w lodówce. Smacznego!
Zapraszam również do wypróbowania podobnego deseru - Michałek z kakaową gąbką.