Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Pavlova bezowa

Opis przepisu

Beza Pavlova to pyszny, słodki deser, który wcale nie jest taki trudny do przygotowania w domu. Chrupiąca na zewnątrz, lekko piankowa w środku... No idealnie!

Wskazówki dotyczące bezy Pavlova na początek

Poniżej opisałam szczegółowo proces prawidłowego przygotowania bezy. Niezwykle ważne jest:

  • użycie suchej, czystej miski (najlepiej szklanej lub metalowej)
  • ostrożnie oddzielając białka od żółtek
  • długie mieszanie białek z cukrem (szczegóły w kroku 1 przepisu)
  • suszenie w odpowiedniej temperaturze
  • nieotwieranie piekarnika podczas suszenia bezy
  • umieszczanie dodatków, takich jak śmietana, świeże owoce przed podaniem bezy

Przepis na: Pavlova bezowa

Składniki:

Beza:

  • 7 białek jaj
  • szczypta soli
  • 350 g białego cukru, np. drobnego cukru do pieczenia
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 250 g serka śmietankowego 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ulubione owoce, np. truskawki i mango
  • dżem z czarnej porzeczki

Email

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Jak zrobić bezę pavlova?

Krok

Beza Pavlova to pyszny, słodki deser, który najłatwiej przygotować np. przy użyciu robota planetarnego z przystawką do ubijania białek. Znacznie ułatwia to ubicie białek z cukrem na sztywno.

Przy użyciu miksera ręcznego również się to uda, należy tylko pamiętać, że miksowanie zajmuje trochę czasu.

Przygotowałam bezę Pavlova z 7 białek, o średnicy 28 cm. Jeśli chcesz zrobić jej większą lub mniejszą wersję, pamiętaj, że na 1 białko należy dodać 50 g cukru. Jednocześnie warto pamiętać, aby nie zmniejszać zalecanej ilości cukru.

Do czystej, suchej misy robota kuchennego dodajemy dokładnie oddzielone od żółtek białka (to bardzo ważne) - ja używałam takich w temperaturze pokojowej, a także, do testów, wyjętych prosto z lodówki i nie zauważyłam żadnej różnicy w wykonanej bezie. Wsypujemy szczyptę soli i miksujemy na średnich obrotach miksera przez 1-2 minuty. Gdy zaczną tworzyć puszystą białą pianę, wtedy stopniowo dodawać po płaskiej łyżce cukru.

W tej proporcji na 7 białek wychodzi w sumie 350 g cukru (najlepiej sprawdza się drobny cukier do pieczenia, ale zwykły biały cukier też będzie ok). Zwykle dodaję 1 łyżkę stołową co około 30 sekund, zwiększając prędkość robota. Miksuj, aż białka będą idealnie sztywne, a cukier się rozpuści - po prostu spróbuj trochę, aby sprawdzić, czy czujesz chrupanie cukru w ustach, a nawet rozprowadź pianę między palcami.

Po około 15-20 minutach miksowania na wysokich obrotach miksera powinniśmy mieć już błyszczącą, sztywną pianę. Zmniejszamy obroty i dodajemy skrobię (3 łyżeczki) oraz sok z wyciśniętej cytryny (1 niepełna łyżka). Miksujemy dosłownie kilka sekund, aż składniki się połączą.

Krok

Ustaw piekarnik na 130 stopni (termoobieg).

Przygotowujemy sobie blachę dołączoną do piekarnika oraz papier do pieczenia.

Na środku rysujemy ołówkiem okrąg o średnicy 26-28 cm - tutaj ułatwieniem może być średniej wielkości garnek.

Delikatnie nakładamy ubite białka na papier do pieczenia, łyżka po łyżce. Staramy się nie wykraczać poza narysowany okrąg.

Krok

Następnie za pomocą łyżki wyrównujemy boki bezy - lecimy łyżką od dołu do góry starając się, aby te boki były bardziej pionowe, proste, a nie wypukłe. Taki zabieg sprawi, że Pavlova po upieczeniu będzie wyglądała ładnie i równo, a także wizualnie nieco ją powiększy.

Krok

Tak przygotowaną bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po około minucie zmniejszamy temperaturę do 90-95 stopni (zostawiamy włączony termostat) i suszymy bezę przez 2-2,5 godziny.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Dobrze przygotowana beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i lekko spieniona w środku.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Ułóż polewy na wierzchu bezy i udekoruj ją przed samym podaniem.

Beza musi być całkowicie ostudzona - najlepiej kilka godzin po wyjęciu z piekarnika, choć można też przygotować ją 1-2 dni wcześniej i udekorować dopiero w dniu przyjęcia.

Dzięki temu krem nie wpłynie na jej konsystencję - pamiętaj, że pod wpływem czasu bezy z nałożonymi kremami nieco miękną i nie są już tak chrupiące jak na początku.

Dekoruj je już bezpośrednio na paterze, w przeciwnym razie trudno będzie je później przenieść.

Na wierzch bezy nałóż warstwę dżemu - u mnie kwaśny z czarnej porzeczki. Fajnie będzie też pasował lemon curd.

Krok

Dobrze schłodzoną śmietanę (36%, 250 g) wymieszać z mascarpone (250 g) i cukrem pudrem (2 łyżki), aż powstanie sztywny krem. Delikatnie nakładać łyżką na wierzch, łyżka po łyżce.

Krok

Bezę Pavlova można udekorować według własnych upodobań. Świetnie sprawdzą się świeże owoce takie jak truskawki, maliny, porzeczki, jagody, mango, ale także pokrojone batoniki Kinder Bueno, Snickers, Kinderki.

Tak przygotowaną bezę przechowuj w lodówce do czasu przybycia gości. Kroić bardzo delikatnie ostrym nożem. Smacznego!

Jeśli szukasz mniejszej wersji tego wypieku, bo np. boisz się krojenia i jego ewentualnego rozbijania, to polecam wypróbowanie praktycznie identycznego przepisu - mini Pavlova. Ciekawa w smaku jest również beza w wersji banoffee.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();