Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Lekki sos pieczeniowy

Poziom trudności: Łatwy

Pyszny, kremowy sos do pieczeni. Świetnie nadaje się do makaronów i mięs. Sos ten najlepiej przygotować z wywaru pozostałego po pieczeniu mięsa lub na bazie bulionu. Jeśli chcesz wykorzystać soki po pieczeniu mięsa, przecedź je, aby bulion stał się klarowny.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 200 ml bulionu
  • 10 g oleju
  • 20 g mąki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam olej, dodaję mąkę i smażę na złoty kolor. Do zasmażki dodaję bulion i szybko mieszam, aby uniknąć grudek.

---

Czas gotowania: 10 min