Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...
Czytaj WięcejLekki sos pieczeniowy
Poziom trudności: Łatwy
Pyszny, kremowy sos do pieczeni. Świetnie nadaje się do makaronów i mięs. Sos ten najlepiej przygotować z wywaru pozostałego po pieczeniu mięsa lub na bazie bulionu. Jeśli chcesz wykorzystać soki po pieczeniu mięsa, przecedź je, aby bulion stał się klarowny.
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 200 ml bulionu
- 10 g oleju
- 20 g mąki
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję mąkę i smażę na złoty kolor. Do zasmażki dodaję bulion i szybko mieszam, aby uniknąć grudek.
---
Czas gotowania: 10 min