Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Luźna szarlotka

Wspaniale jest podawać ciepłą szarlotkę na sypko z lodami waniliowymi. Zupełnie różni się od tradycyjnej szarlotki z kruchego ciasta. Składa się z trzech warstw, każda z sypkimi składnikami, takimi jak mąka pszenna, cukier i kasza manna. Do tego dwie warstwy startych jabłek z cynamonem.

Szarlotka jest łatwa do zrobienia i smakuje nieco inaczej niż inne szarlotki. Spróbuj czegoś nowego!

Przepis na: Szarlotka sypana

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej (2 filiżanki).
  • 320 g semoliny (2 filiżanki)
  • 220 g cukru (1 filiżanka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Zimne masło 200 g
  • 2 kg jabłek (waga bez obierania)
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Luźny przepis na szarlotkę krok po kroku:

Krok 1

Jest łatwy w przygotowaniu i zajmuje niewiele czasu. Można od razu nastawić piekarnik na 190 stopni.

Włóż masło (200 g) do lodówki na kilka godzin, aby łatwiej było je później zetrzeć.

Obierz jabłka (zważ je przed obieraniem) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj cynamon (1/2 łyżeczki lub pełną łyżeczkę, jeśli wolisz mocny smak cynamonu) i wyciśnij cytrynę (1 łyżeczka).

Pieczenie jabłek na patelni bez żadnego płynu spowoduje, że ciasto będzie bardzo suche. Nie polecam również używania jabłek już przygotowanych w słoiku. Zwykle brakuje im nadmiaru soku potrzebnego do przygotowania tego ciasta.

Krok 2

Wymieszaj wszystko łyżką. Zlać sok, jeśli znajduje się na dnie miski.

Krok 3

Sami przygotowujemy sypkie składniki: mąkę pszenną (280g), kaszę mannę (2 szklanki), cukier (2 szklanki) i proszek do pieczenia (2 łyżeczki).

Szklanka 250 ml

Krok 4

Dokładnie wymieszaj wszystko łyżką.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Podziel składniki na trzy równe części (każda część powinna mieć około 280 g).

Krok 6

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (moja ma średnicę 26 cm). Następnie smarujemy dno i boki tortownicy masłem.

Krok 7

Wylej pierwszą część sypkiego składnika na dno patelni. Dłońmi lekko wyrównaj warstwę, aby upewnić się, że jest równa.

Nałóż połowę startych jabłek, łyżka po łyżce. Delikatnie wklep je w dno.

Krok 8

Równomiernie posyp jabłka drugą porcją sypkich składników.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 9

Wsyp ostatnią warstwę luźnych jabłek, delikatnie dociśnij i nałóż pozostałe jabłka.

Krok 10

Równomiernie rozprowadzić masło na całym cieście. Piec przez 45 minut (grzanie górne i dolne), a następnie 15 minut (grzanie dolne) w temperaturze 180 stopni.

Nie pieczemy tego ciasta w wysokich temperaturach, aby go nie wysuszyć.

Po tym czasie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Luźna szarlotka została przygotowana! Szarlotkę można oprószyć cienką warstwą cukru pudru. Smacznego!