Najnowsze artykuły

Co jest potrzebne do zrobienia sushi?

Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...

Czytaj Więcej

Kruche ciasto z jagodami i malinami

Opis przepisu

Kruche ciasto malinowe jest pyszne w połączeniu z musem malinowym. To smaczny letni wypiek. Połączenie słodkiej bezy i świeżych, lekko cierpkich malin to zwycięska kombinacja. Do tego maślany kruchy spód i wierzch... Mniam!

To ciasto z budyniowymi piankami łatwo się kroi i szybko znika z talerza. Oprócz świeżych malin użyłam świeżych borówek. Jeśli wolisz, możesz również użyć samych malin.

Kruche ciasto z jagodami i malinami

Składniki:

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • Proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki cukru pudru

Mus budyniowy

  • 6 białek jaj
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania budyniu malinowego (łącznie 80 g)
  • 100 ml oleju

Również:

  • 150 g jagód
  • 200 g malin

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Ciasto kruche z malinami - przepis krok po kroku

Krok

Przygotowanie ciasta jest pierwszym krokiem. Musi być ono schłodzone. Do miski wsypujemy mąkę (tortową lub pół na pół z krupczatką). Dodajemy cukier puder (2 łyżeczki) i sodę oczyszczoną (1 i 1/2 łyżeczki). Do miski dodajemy żółtka (5 sztuk) i zimne masło pokrojone w kostkę (250 g).

Krok

Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części (jedna nieco większa od drugiej).

Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić w zamrażarce.

Krok

Drugą część ciasta układamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem.

Moja forma ma wymiary 20 x 30 cm.

Piec przez 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie pozostaw ciasto do ostygnięcia.

Krok

Mus budyniowy przygotowuje się po ostygnięciu spodu ciasta. Można użyć klasycznego budyniu waniliowego lub budyniu malinowego.

Białka (6 sztuk) wymieszać w czystej, suchej misce ze szczyptą lub dwiema soli. Jak tylko zacznie tworzyć się piana, powoli wsyp 200 g cukru. Po 7-8 minutach mikser powinien wytworzyć błyszczącą pianę, a cukier powinien się rozpaść. Wsyp sypki budyń (około 80% całkowitej masy) i małymi kroplami wlewaj olej (100 ml). Miksować na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Mieszaj składniki na niskich obrotach, aż się połączą.

Krok

Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Pianki układamy na spodzie upieczonego ciasta.

Krok

Na musie równomiernie układamy owoce - u mnie świeże maliny i borówki. Łącznie 350 g owoców. Nie używam żadnych mrożonych owoców.

Wierzch posypujemy startym ciastem chlebowym. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 165 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Ciasto wyjąć dopiero po 5 minutach.

Mus delikatnie opadnie po ostygnięciu. Posyp wierzch ciasta szczyptą cukru pudru. Smacznego!

Szukasz innych wypieków, które zawierają maliny? Jeśli tak, to polecam wypróbować ciasto z malinami mieszane widelcem, ciasto drożdżowe lub sernik z malinami.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();