Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Kruche ciasto z jagodami i malinami

Opis przepisu

Kruche ciasto malinowe jest pyszne w połączeniu z musem malinowym. To smaczny letni wypiek. Połączenie słodkiej bezy i świeżych, lekko cierpkich malin to zwycięska kombinacja. Do tego maślany kruchy spód i wierzch... Mniam!

To ciasto z budyniowymi piankami łatwo się kroi i szybko znika z talerza. Oprócz świeżych malin użyłam świeżych borówek. Jeśli wolisz, możesz również użyć samych malin.

Kruche ciasto z jagodami i malinami

Składniki:

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • Proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki cukru pudru

Mus budyniowy

  • 6 białek jaj
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania budyniu malinowego (łącznie 80 g)
  • 100 ml oleju

Również:

  • 150 g jagód
  • 200 g malin

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Ciasto kruche z malinami - przepis krok po kroku

Krok

Przygotowanie ciasta jest pierwszym krokiem. Musi być ono schłodzone. Do miski wsypujemy mąkę (tortową lub pół na pół z krupczatką). Dodajemy cukier puder (2 łyżeczki) i sodę oczyszczoną (1 i 1/2 łyżeczki). Do miski dodajemy żółtka (5 sztuk) i zimne masło pokrojone w kostkę (250 g).

Krok

Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części (jedna nieco większa od drugiej).

Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić w zamrażarce.

Krok

Drugą część ciasta układamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem.

Moja forma ma wymiary 20 x 30 cm.

Piec przez 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie pozostaw ciasto do ostygnięcia.

Krok

Mus budyniowy przygotowuje się po ostygnięciu spodu ciasta. Można użyć klasycznego budyniu waniliowego lub budyniu malinowego.

Białka (6 sztuk) wymieszać w czystej, suchej misce ze szczyptą lub dwiema soli. Jak tylko zacznie tworzyć się piana, powoli wsyp 200 g cukru. Po 7-8 minutach mikser powinien wytworzyć błyszczącą pianę, a cukier powinien się rozpaść. Wsyp sypki budyń (około 80% całkowitej masy) i małymi kroplami wlewaj olej (100 ml). Miksować na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Mieszaj składniki na niskich obrotach, aż się połączą.

Krok

Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Pianki układamy na spodzie upieczonego ciasta.

Krok

Na musie równomiernie układamy owoce - u mnie świeże maliny i borówki. Łącznie 350 g owoców. Nie używam żadnych mrożonych owoców.

Wierzch posypujemy startym ciastem chlebowym. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 165 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Ciasto wyjąć dopiero po 5 minutach.

Mus delikatnie opadnie po ostygnięciu. Posyp wierzch ciasta szczyptą cukru pudru. Smacznego!

Szukasz innych wypieków, które zawierają maliny? Jeśli tak, to polecam wypróbować ciasto z malinami mieszane widelcem, ciasto drożdżowe lub sernik z malinami.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();