Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...
Czytaj WięcejKruche ciasto z jagodami i malinami
Opis przepisu
Kruche ciasto malinowe jest pyszne w połączeniu z musem malinowym. To smaczny letni wypiek. Połączenie słodkiej bezy i świeżych, lekko cierpkich malin to zwycięska kombinacja. Do tego maślany kruchy spód i wierzch... Mniam!
To ciasto z budyniowymi piankami łatwo się kroi i szybko znika z talerza. Oprócz świeżych malin użyłam świeżych borówek. Jeśli wolisz, możesz również użyć samych malin.
Kruche ciasto z jagodami i malinami
Składniki:
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g masła
- Proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
- 2 łyżki cukru pudru
Mus budyniowy
- 6 białek jaj
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu malinowego (łącznie 80 g)
- 100 ml oleju
Również:
- 150 g jagód
- 200 g malin
Zobacz także:
Ciasto kruche z malinami - przepis krok po kroku
Krok
Przygotowanie ciasta jest pierwszym krokiem. Musi być ono schłodzone. Do miski wsypujemy mąkę (tortową lub pół na pół z krupczatką). Dodajemy cukier puder (2 łyżeczki) i sodę oczyszczoną (1 i 1/2 łyżeczki). Do miski dodajemy żółtka (5 sztuk) i zimne masło pokrojone w kostkę (250 g).
Krok
Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części (jedna nieco większa od drugiej).
Mniejszą część ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić w zamrażarce.
Krok
Drugą część ciasta układamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem.
Moja forma ma wymiary 20 x 30 cm.
Piec przez 20 minut w 190 stopniach. Po tym czasie pozostaw ciasto do ostygnięcia.
Krok
Mus budyniowy przygotowuje się po ostygnięciu spodu ciasta. Można użyć klasycznego budyniu waniliowego lub budyniu malinowego.
Białka (6 sztuk) wymieszać w czystej, suchej misce ze szczyptą lub dwiema soli. Jak tylko zacznie tworzyć się piana, powoli wsyp 200 g cukru. Po 7-8 minutach mikser powinien wytworzyć błyszczącą pianę, a cukier powinien się rozpaść. Wsyp sypki budyń (około 80% całkowitej masy) i małymi kroplami wlewaj olej (100 ml). Miksować na niskich obrotach, aż wszystkie składniki się połączą.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Mieszaj składniki na niskich obrotach, aż się połączą.
Krok
Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pianki układamy na spodzie upieczonego ciasta.
Krok
Na musie równomiernie układamy owoce - u mnie świeże maliny i borówki. Łącznie 350 g owoców. Nie używam żadnych mrożonych owoców.
Wierzch posypujemy startym ciastem chlebowym. Piec przez 40-45 minut w temperaturze 165 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Ciasto wyjąć dopiero po 5 minutach.
Mus delikatnie opadnie po ostygnięciu. Posyp wierzch ciasta szczyptą cukru pudru. Smacznego!
Szukasz innych wypieków, które zawierają maliny? Jeśli tak, to polecam wypróbować ciasto z malinami mieszane widelcem, ciasto drożdżowe lub sernik z malinami.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();