Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejKwadraty z warzywami z rosołu
Easy
Zrób najbardziej kolorowe naleśniki z warzyw. Naleśniki możesz zrobić z warzywami, które zostały ugotowane w zupie lub bulionie. ?
Jeśli zrobisz ten przepis, proszę oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 100g brokułów
- 85 g marchewki
- 100g selera korzeniowego
- 40 g pietruszki
- 1 jajko
- 30g bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 20 g cebuli
- 5 g oleju
- sól, pieprz, płatki chili, sos sojowy
Sposób przygotowania:
Cebulę kroję na małe kawałki i podsmażam na oliwie z oliwek, aż nabierze złotego koloru. Po usmażeniu cebuli dodaję czosnek. Podsmażoną cebulę przekładam na talerz. Do przygotowania moich naleśników użyłam warzyw w bulionie. Do rozdrobnienia warzyw używam widelca. Następnie dodaję jajka, żółtko, cebulę i premiks. Następnie dodaję bułkę tartą. Dobrze mieszam i pozwalam bułce wchłonąć płyn przez kilka chwil. Następnie formuję placki za pomocą łyżki na blasze do pieczenia. Piekę w temperaturze 200°C przez 20 minut, opiekając na wysokiej lub niskiej temperaturze przez 20 minut. Podaję z ulubionym sosem.
---
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas całkowity: 25 minut
Wielkość porcji: 6 sztuk