Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Łazanki

Lazanki to łatwe w przygotowaniu danie, które smakuje wyśmienicie. Idealne na obiad lub święta. Domowe lazanki z grzybami i kapustą są bardzo sycące. Trudno odmówić sobie tak pysznego posiłku.

W okresie świątecznym dodaję więcej suszonych grzybów takich jak podgrzybki i borowiki.

Przepis na: Łazanki

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 4 liście laurowe
  • Ziele angielskie w kilku kulkach
  • 3 małe cebule
  • 100 g pieczarek
  • Opcjonalnie 2 suszone grzyby, np. podgrzybki
  • 250 g kiełbasy, np. kiełbasa zwyczajna
  • Opcjonalnie 100 g boczku parzonego
  • Pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • Lazanki: 300 g makaronu
  • Opcjonalnie 1/2 łyżeczki posiekanego majeranku lub natki pietruszki

Wyślij e-mailem

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Lazanki przepis krok po kroku:

Krok 1

Lazanki zaczynamy od ugotowania kiszonej kapusty. Ja użyłam woreczka 500g. Najlepiej przepłukać ją pod bieżącą wodą, odsączyć nadmiar wody, a następnie przełożyć do średniej wielkości garnka. Kapustę zalewamy 500 ml wody. Powinna być całkowicie zanurzona, ale nie pływająca.

Krok 2

Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) przez 20-25 minut.

Odcedź makaron.

Krok 3

Podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulę (ja użyłam trzech małych kawałków). Dodaj posiekane grzyby (około 150-100 g) po kilku minutach, gdy się zeszklą. Można również dodać 2-3 duże suszone grzyby.

Krok 4

Smażyć na małym ogniu przez 10 minut.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 5

Dodaj pokrojony w kostkę boczek (100 g), a czasami dodaję również parzoną kiełbasę (250 g).

Krok 6

Smażyć przez 5 minut na średnim ogniu.

Krok 7

Odcedź kapustę i wyciśnij nadmiar wody. Lekko poszatkować kapustę.

Krok 8

Kapusta kiszona z grzybami

Ponownie dodaj kapustę do garnka. Dodaj makaron i zawartość patelni. Wszystko wymieszać i gotować na małym-średnim ogniu przez 5-7 minut. Doprawić do smaku pieprzem (1/4 łyżeczki) i solą (1/2 łyżeczki).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok 9

Dodaj większą szczyptę kminku w proszku, 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub majeranku.

Romans jest teraz gotowy do spożycia! Smacznego.

Jeśli szukasz więcej pomysłów, proponuję pierogi z kapustą i grzybami lub krokiety z grzybami i kapustą.