Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...
Czytaj WięcejŁazanki
Lazanki to łatwe w przygotowaniu danie, które smakuje wyśmienicie. Idealne na obiad lub święta. Domowe lazanki z grzybami i kapustą są bardzo sycące. Trudno odmówić sobie tak pysznego posiłku.
W okresie świątecznym dodaję więcej suszonych grzybów takich jak podgrzybki i borowiki.
Przepis na: Łazanki
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 4 liście laurowe
- Ziele angielskie w kilku kulkach
- 3 małe cebule
- 100 g pieczarek
- Opcjonalnie 2 suszone grzyby, np. podgrzybki
- 250 g kiełbasy, np. kiełbasa zwyczajna
- Opcjonalnie 100 g boczku parzonego
- Pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- Lazanki: 300 g makaronu
- Opcjonalnie 1/2 łyżeczki posiekanego majeranku lub natki pietruszki
Wyślij e-mailem
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();Zobacz także:
Lazanki przepis krok po kroku:
Krok 1
Lazanki zaczynamy od ugotowania kiszonej kapusty. Ja użyłam woreczka 500g. Najlepiej przepłukać ją pod bieżącą wodą, odsączyć nadmiar wody, a następnie przełożyć do średniej wielkości garnka. Kapustę zalewamy 500 ml wody. Powinna być całkowicie zanurzona, ale nie pływająca.
Krok 2
Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) przez 20-25 minut.
Odcedź makaron.
Krok 3
Podsmaż na oleju drobno posiekaną cebulę (ja użyłam trzech małych kawałków). Dodaj posiekane grzyby (około 150-100 g) po kilku minutach, gdy się zeszklą. Można również dodać 2-3 duże suszone grzyby.
Krok 4
Smażyć na małym ogniu przez 10 minut.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok 5
Dodaj pokrojony w kostkę boczek (100 g), a czasami dodaję również parzoną kiełbasę (250 g).
Krok 6
Smażyć przez 5 minut na średnim ogniu.
Krok 7
Odcedź kapustę i wyciśnij nadmiar wody. Lekko poszatkować kapustę.
Krok 8
Kapusta kiszona z grzybami
Ponownie dodaj kapustę do garnka. Dodaj makaron i zawartość patelni. Wszystko wymieszać i gotować na małym-średnim ogniu przez 5-7 minut. Doprawić do smaku pieprzem (1/4 łyżeczki) i solą (1/2 łyżeczki).
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok 9
Dodaj większą szczyptę kminku w proszku, 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub majeranku.
Romans jest teraz gotowy do spożycia! Smacznego.
Jeśli szukasz więcej pomysłów, proponuję pierogi z kapustą i grzybami lub krokiety z grzybami i kapustą.