Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Jabłkowe bułeczki cynamonowe z dynią

Opis przepisu

Dyniowo-jabłkowe bułeczki cynamonowe pachną i smakują wyśmienicie. Ciasto drożdżowe jest miękkie i puszyste. Należy piec je blisko siebie, aby można je było rozdzielić po ostygnięciu.

Ciasto z dynią

Dodatek puree z dyni hokkaido nadaje tym bułeczkom piękny kolor. Jest to wspaniały dodatek do ciasta drożdżowego.

Polecam również moje sprawdzone placuszki z kremem dyniowo-cynamonowym.

Przepis na: Jabłkowo-cynamonowe placuszki dyniowe

Składniki:

Zaczyn:

  • Drożdże świeże 20 g
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 100 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 590 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 80 g białego cukru
  • 200 ml letniego lub ciepłego mleka
  • 70 g miękkiego masła
  • 350 g dyni, na przykład hokkaido

Również:

  • 40 g miękkiego masła
  • 10 g cynamonu
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 2 małe jabłka

Opcjonalnie słodki ser na wierzchu:

  • Jedna płaska łyżka stołowa cukru pudru
  • Sok z cytryny wyciśnięty na łyżeczkę
  • 100 g mascarpone
  • Pekany w garści

Email

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na jabłko z dynią i cynamonem:

Krok

Puree z dyni jest pierwszym krokiem do przygotowania jabłkowych cynamonów dyniowych. Użyłam 350 g dyni Hokkaido (1/2 sztuki). Kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Po lekkim ostudzeniu obieramy ze skórki.

Krok

Rozczyn drożdżowy

W misce rozkruszyć 20g świeżych drożdży, dodać łyżeczkę cukru, 100ml ciepłego mleka (nie gorącego, ale letnie jest najlepsze) i dwie łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 10-20 minut, aby rozczyn wyrósł.

Jeśli drożdże nie wyrosły, tzn. mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy za dużo ciepłego mleka. ).

Krok

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub w mikserze planetarnym z końcówką hakową do ciasta drożdżowego.

Do miski dodaj żółtka (2 sztuki), biały cukier (80 g), letnie (200 ml) mleko i mąkę pszenną (590 g).

Krok

Dodajemy rozczyn drożdżowy i miękkie masło (70g). Wyrabiamy ciasto przez 5-7 minut. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Objętość ciasta powinna nieznacznie wzrosnąć.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Po obraniu i zblanszowaniu otrzymałem niecałe 300 g puree.

Jeśli twoje puree wygląda na bardziej wodniste niż to na zdjęciu, oznacza to, że dynia jest bardziej wodnista i będziesz musiał dodać więcej mąki w kroku 7.

Krok

Dodaj puree do ciasta.

Krok

Ponownie zagniataj ciasto przez kilka minut.

Może to być spowodowane zbyt miękką dynią, której użyliśmy. Dodaj niewielką ilość (około 2-3 łyżki stołowe) mąki i mieszaj przez kilka minut. Mieszaj, aż ciasto będzie przypominać ciasto drożdżowe. Zobacz moje zdjęcie. Ważne jest również, aby nie przesadzić z polewą, aby ciasto nie wyszło twarde.

Odstaw na 30-45 minut do wyrośnięcia.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Objętość ciasta powinna wzrosnąć.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy cienką warstwą (ok. 40-50 g) miękkiego masła. Posypujemy cynamonem (10 g) i cukrem białym lub trzcinowym (30 g). Równomiernie posypujemy również pokrojone w drobną kostkę jabłka (2 sztuki).

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Zwiń roladę. Zawiń końce.

Krok

Pokrój ciasto na równe kawałki. Ja otrzymałam 12 kawałków.

Krok

Umieść bułeczki na blasze do pieczenia, takiej jak ta dołączona do piekarnika (wyłożonej papierem do pieczenia). Ja umieściłam je w niewielkiej odległości od siebie, tak aby skleiły się ze sobą podczas pieczenia.

Bułeczki cynamonowe można również upiec w dużej prostokątnej formie do pieczenia. Cynamonowe bułeczki będą ułożone ciaśniej i urosną bardziej na górze (tak jak w moim przypadku).

Odstawić na 10-15 minut, aż ciasto się napuszy.

Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg włączony i wyłączony, bez termoobiegu), aż ładnie się zarumieni.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Możesz również przygotować słodki serek do ułożenia na wierzchu bułeczek cynamonowych. W misce wymieszaj mascarpone z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Wlej opcjonalnie śmietankę 30% lub 18%.

Orzechy (garść) bardzo drobno posiekać.

Krok

Upieczone jabłkowe bułeczki dyniowe z cynamonem udekoruj słodkim serkiem i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!

Spróbuj klasycznych bułeczek cynamonowych.