Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejJabłkowe bułeczki cynamonowe z dynią
Opis przepisu
Dyniowo-jabłkowe bułeczki cynamonowe pachną i smakują wyśmienicie. Ciasto drożdżowe jest miękkie i puszyste. Należy piec je blisko siebie, aby można je było rozdzielić po ostygnięciu.
Ciasto z dynią
Dodatek puree z dyni hokkaido nadaje tym bułeczkom piękny kolor. Jest to wspaniały dodatek do ciasta drożdżowego.
Polecam również moje sprawdzone placuszki z kremem dyniowo-cynamonowym.
Przepis na: Jabłkowo-cynamonowe placuszki dyniowe
Składniki:
Zaczyn:
- Drożdże świeże 20 g
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 100 ml letniego mleka
Ciasto:
- 590 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 g białego cukru
- 200 ml letniego lub ciepłego mleka
- 70 g miękkiego masła
- 350 g dyni, na przykład hokkaido
Również:
- 40 g miękkiego masła
- 10 g cynamonu
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 małe jabłka
Opcjonalnie słodki ser na wierzchu:
- Jedna płaska łyżka stołowa cukru pudru
- Sok z cytryny wyciśnięty na łyżeczkę
- 100 g mascarpone
- Pekany w garści
Zobacz także:
Przepis na jabłko z dynią i cynamonem:
Krok
Puree z dyni jest pierwszym krokiem do przygotowania jabłkowych cynamonów dyniowych. Użyłam 350 g dyni Hokkaido (1/2 sztuki). Kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Po lekkim ostudzeniu obieramy ze skórki.
Krok
Rozczyn drożdżowy
W misce rozkruszyć 20g świeżych drożdży, dodać łyżeczkę cukru, 100ml ciepłego mleka (nie gorącego, ale letnie jest najlepsze) i dwie łyżki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 10-20 minut, aby rozczyn wyrósł.
Jeśli drożdże nie wyrosły, tzn. mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy za dużo ciepłego mleka. ).
Krok
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub w mikserze planetarnym z końcówką hakową do ciasta drożdżowego.
Do miski dodaj żółtka (2 sztuki), biały cukier (80 g), letnie (200 ml) mleko i mąkę pszenną (590 g).
Krok
Dodajemy rozczyn drożdżowy i miękkie masło (70g). Wyrabiamy ciasto przez 5-7 minut. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Objętość ciasta powinna nieznacznie wzrosnąć.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Po obraniu i zblanszowaniu otrzymałem niecałe 300 g puree.
Jeśli twoje puree wygląda na bardziej wodniste niż to na zdjęciu, oznacza to, że dynia jest bardziej wodnista i będziesz musiał dodać więcej mąki w kroku 7.
Krok
Dodaj puree do ciasta.
Krok
Ponownie zagniataj ciasto przez kilka minut.
Może to być spowodowane zbyt miękką dynią, której użyliśmy. Dodaj niewielką ilość (około 2-3 łyżki stołowe) mąki i mieszaj przez kilka minut. Mieszaj, aż ciasto będzie przypominać ciasto drożdżowe. Zobacz moje zdjęcie. Ważne jest również, aby nie przesadzić z polewą, aby ciasto nie wyszło twarde.
Odstaw na 30-45 minut do wyrośnięcia.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Objętość ciasta powinna wzrosnąć.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy cienką warstwą (ok. 40-50 g) miękkiego masła. Posypujemy cynamonem (10 g) i cukrem białym lub trzcinowym (30 g). Równomiernie posypujemy również pokrojone w drobną kostkę jabłka (2 sztuki).
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Zwiń roladę. Zawiń końce.
Krok
Pokrój ciasto na równe kawałki. Ja otrzymałam 12 kawałków.
Krok
Umieść bułeczki na blasze do pieczenia, takiej jak ta dołączona do piekarnika (wyłożonej papierem do pieczenia). Ja umieściłam je w niewielkiej odległości od siebie, tak aby skleiły się ze sobą podczas pieczenia.
Bułeczki cynamonowe można również upiec w dużej prostokątnej formie do pieczenia. Cynamonowe bułeczki będą ułożone ciaśniej i urosną bardziej na górze (tak jak w moim przypadku).
Odstawić na 10-15 minut, aż ciasto się napuszy.
Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg włączony i wyłączony, bez termoobiegu), aż ładnie się zarumieni.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Możesz również przygotować słodki serek do ułożenia na wierzchu bułeczek cynamonowych. W misce wymieszaj mascarpone z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Wlej opcjonalnie śmietankę 30% lub 18%.
Orzechy (garść) bardzo drobno posiekać.
Krok
Upieczone jabłkowe bułeczki dyniowe z cynamonem udekoruj słodkim serkiem i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!
Spróbuj klasycznych bułeczek cynamonowych.