Najnowsze artykuły

Wykwintne dania na boże narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...

Czytaj Więcej

Chrupiąca polewa

Poziom trudności: Łatwy

Przepis na lane chrupki to najprostszy sposób na słodki karnawałowy przysmak. Można go przygotować w zaledwie kilka minut bez konieczności wyrabiania ciasta.

Przygotuj go w domu i sprawdź jak chrupie.

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 110 g mąki
  • 90 g jasnego piwa
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka stołowa spirytusu/octu
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Piwo, ocet i jajko miksuję na gładką masę. Następnie dodaję sól, sodę oczyszczoną i przesianą mąkę pszenną. Całość miksuję, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Masa powinna dać się wylewać. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego, lub woreczka strunowego. Wycinam niewielki otwór. Rozgrzewam olej do około 170 stopni, a następnie za pomocą woreczka z ciastem wyciskam je na olej. Smażę ciasto z obu stron, aż nabierze złotego koloru. Odsączam ciasto na ręczniku papierowym. Posypuję cukrem pudrem.

Chipsy można smażyć bez termometru. Należy tylko uważać, aby nie przegrzać oleju. Olej jest gotowy do smażenia, gdy ciasto natychmiast wypływa z oleju po umieszczeniu go w oleju.

---
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Całkowity czas: 15 minut
Liczba porcji: 30 gniazd