Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Ciasto z maślanką

Opis przepisu

Domowe ciasto na maślance jest miękkie, wilgotne i pulchne. Ciasto wykończone jest maślaną kruszonką i świeżymi owocami.

Ciasto na maślance z owocami

Truskawki, jagody i jabłka w tym przepisie można zastąpić morelami, brzoskwiniami, bananami, porzeczkami lub malinami. Możesz wybrać cokolwiek chcesz.

Ciasta z dodatkiem maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru mają większe szanse na zakwas. Dostaję wiadomości na Facebooku lub w komentarzach pod przepisem, że "postępowałam dokładnie według przepisu i wyszedł mi podpłomyk...". Niestety, z doświadczenia wiem, że po drodze coś poszło nie tak. To bardzo łatwy przepis na wypiek, wystarczy przestrzegać podstawowych zasad.

  • Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Często zapomina się o wcześniejszym wyjęciu maślanki z lodówki i nie osiągnie ona temperatury pokojowej w 15-30 minut. Najlepiej wyjąć ją z lodówki co najmniej dwie godziny wcześniej.
  • Dodaj tylko tyle owoców, ile potrzebujesz. Zbyt duża ilość owoców może spowodować, że ciasto będzie spływać lub uwalniać zbyt dużo soków.
  • Wolę używać tylko świeżych owoców. Jeśli nie ma innej możliwości, rozmroź mrożone owoce na sitku i pozwól im dojść do temperatury pokojowej. Nie mogą być zbyt wilgotne, ponieważ ciasto opadnie.
  • Cukier i jajka mieszaj na początku krótko i delikatnie. Ciasta na maślance lub jogurcie nie lubią zbytniego mieszania.

Opisałam ten przepis bardzo szczegółowo. Jestem pewna, że spodoba Ci się tak samo jak mi!

Przepis na: Ciasto z maślanką

Składniki:

Ciasto:

  • 4 małe jajka (lub 3 duże jajka)
  • 130 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
  • Maślanka naturalna 250 ml
  • 130 g oleju
  • 380 g mąki pszennej
  • Proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki

Kruszonka:

  • 120 g semoliny lub mąki pełnoziarnistej
  • 60 g cukru
  • Zimne masło 60 g

Również:

  • 100 g jagód
  • 150 g truskawek
  • 1 małe jabłko
  • Skrobia ziemniaczana, 1 łyżeczka

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis krok po kroku na ciasto na maślance

Krok

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej.

Ciasto maślankowe zaczynamy od zmiksowania cukru (130g) i wanilii (30g) z jajkami (4 małe lub trzy duże). Używamy do tego miksera. Najlepiej miksować na wysokich obrotach.

Miskę, końcówki i inne części miksera należy utrzymywać w czystości i suchości.

Krok

Powinno to zająć 4-5 minut.

Teraz zamiast miksera użyjemy trzepaczki.

Krok

Powoli wlej olej (130g) i maślankę (250ml). Mieszać przez kilka chwil trzepaczką.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Dodaj proszek do pieczenia (1 1/2 łyżeczki) i mąkę pszenną, np. tortową (380 g, najlepiej przesianą).

Krok

Wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub trzepaczką, aż do połączenia. Maślanka może powodować powstawanie zakwasu w ciastach, które były mieszane zbyt długo.

Krok

Przygotuj tortownicę. Moja ma średnicę około 24 cm. (Może być większa, np. 26 cm).

Dno wyłożyłam pergaminem do pieczenia. Następnie lekko natłuściłam boki formy i oprószyłam je mąką pszenną.

Przełóż ciasto do tortownicy.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Przygotowałam sobie świeże truskawki (150g, wolę nie używać mrożonych). Większe pokroiłam na połówki lub ćwiartki, a mniejsze zostawiłam w całości. Dodałam również 100 g borówek i małe jabłko pokrojone w kostkę.

Owoce posypuję skrobią ziemniaczaną, gdy robię ciasta jogurtowe lub dodaję kefir i maślankę.

Krok

Ułóż owoce równomiernie na cieście.

Polecam zrobić ekspresową maślaną kruszonkę na ciasto. Jeśli wolisz, możesz udekorować ciasto tylko owocami. W dużej misce wymieszaj palcami mąkę (120 g), cukier (60 g) i masło (60 g).

Krok

Równomiernie posyp kruszonką.

Piecz ciasto w maślance w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut (góra i dół - bez termoobiegu). Jeśli używasz termoobiegu, obniż temperaturę tylko o 10 stopni.

Natychmiast wyjmij wypiek z piekarnika. Pozwól ciastu ostygnąć przed pokrojeniem. Do ciasta idealnie pasuje zimna lemoniada - wypróbuj mój przepis na pyszną i orzeźwiającą lemoniadę.

Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów, sprawdź moje CIASTA Z OWOCAMI.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();