Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejCiasto z maślanką
Opis przepisu
Domowe ciasto na maślance jest miękkie, wilgotne i pulchne. Ciasto wykończone jest maślaną kruszonką i świeżymi owocami.
Ciasto na maślance z owocami
Truskawki, jagody i jabłka w tym przepisie można zastąpić morelami, brzoskwiniami, bananami, porzeczkami lub malinami. Możesz wybrać cokolwiek chcesz.
Ciasta z dodatkiem maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru mają większe szanse na zakwas. Dostaję wiadomości na Facebooku lub w komentarzach pod przepisem, że "postępowałam dokładnie według przepisu i wyszedł mi podpłomyk...". Niestety, z doświadczenia wiem, że po drodze coś poszło nie tak. To bardzo łatwy przepis na wypiek, wystarczy przestrzegać podstawowych zasad.
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Często zapomina się o wcześniejszym wyjęciu maślanki z lodówki i nie osiągnie ona temperatury pokojowej w 15-30 minut. Najlepiej wyjąć ją z lodówki co najmniej dwie godziny wcześniej.
- Dodaj tylko tyle owoców, ile potrzebujesz. Zbyt duża ilość owoców może spowodować, że ciasto będzie spływać lub uwalniać zbyt dużo soków.
- Wolę używać tylko świeżych owoców. Jeśli nie ma innej możliwości, rozmroź mrożone owoce na sitku i pozwól im dojść do temperatury pokojowej. Nie mogą być zbyt wilgotne, ponieważ ciasto opadnie.
- Cukier i jajka mieszaj na początku krótko i delikatnie. Ciasta na maślance lub jogurcie nie lubią zbytniego mieszania.
Opisałam ten przepis bardzo szczegółowo. Jestem pewna, że spodoba Ci się tak samo jak mi!
Przepis na: Ciasto z maślanką
Składniki:
Ciasto:
- 4 małe jajka (lub 3 duże jajka)
- 130 g cukru
- 30 g cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
- Maślanka naturalna 250 ml
- 130 g oleju
- 380 g mąki pszennej
- Proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
Kruszonka:
- 120 g semoliny lub mąki pełnoziarnistej
- 60 g cukru
- Zimne masło 60 g
Również:
- 100 g jagód
- 150 g truskawek
- 1 małe jabłko
- Skrobia ziemniaczana, 1 łyżeczka
Zobacz także:
Przepis krok po kroku na ciasto na maślance
Krok
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej.
Ciasto maślankowe zaczynamy od zmiksowania cukru (130g) i wanilii (30g) z jajkami (4 małe lub trzy duże). Używamy do tego miksera. Najlepiej miksować na wysokich obrotach.
Miskę, końcówki i inne części miksera należy utrzymywać w czystości i suchości.
Krok
Powinno to zająć 4-5 minut.
Teraz zamiast miksera użyjemy trzepaczki.
Krok
Powoli wlej olej (130g) i maślankę (250ml). Mieszać przez kilka chwil trzepaczką.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Dodaj proszek do pieczenia (1 1/2 łyżeczki) i mąkę pszenną, np. tortową (380 g, najlepiej przesianą).
Krok
Wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub trzepaczką, aż do połączenia. Maślanka może powodować powstawanie zakwasu w ciastach, które były mieszane zbyt długo.
Krok
Przygotuj tortownicę. Moja ma średnicę około 24 cm. (Może być większa, np. 26 cm).
Dno wyłożyłam pergaminem do pieczenia. Następnie lekko natłuściłam boki formy i oprószyłam je mąką pszenną.
Przełóż ciasto do tortownicy.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Przygotowałam sobie świeże truskawki (150g, wolę nie używać mrożonych). Większe pokroiłam na połówki lub ćwiartki, a mniejsze zostawiłam w całości. Dodałam również 100 g borówek i małe jabłko pokrojone w kostkę.
Owoce posypuję skrobią ziemniaczaną, gdy robię ciasta jogurtowe lub dodaję kefir i maślankę.
Krok
Ułóż owoce równomiernie na cieście.
Polecam zrobić ekspresową maślaną kruszonkę na ciasto. Jeśli wolisz, możesz udekorować ciasto tylko owocami. W dużej misce wymieszaj palcami mąkę (120 g), cukier (60 g) i masło (60 g).
Krok
Równomiernie posyp kruszonką.
Piecz ciasto w maślance w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut (góra i dół - bez termoobiegu). Jeśli używasz termoobiegu, obniż temperaturę tylko o 10 stopni.
Natychmiast wyjmij wypiek z piekarnika. Pozwól ciastu ostygnąć przed pokrojeniem. Do ciasta idealnie pasuje zimna lemoniada - wypróbuj mój przepis na pyszną i orzeźwiającą lemoniadę.
Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych przepisów, sprawdź moje CIASTA Z OWOCAMI.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();