Najnowsze artykuły

Wykwintne dania na boże narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...

Czytaj Więcej

Ciasto z maślanką

Opis przepisu

Domowe ciasto na maślance jest miękkie, wilgotne i pulchne. Ciasto wykończone jest maślaną kruszonką i świeżymi owocami.

Ciasto na maślance z owocami

Truskawki, jagody i jabłka w tym przepisie można zastąpić morelami, brzoskwiniami, bananami, porzeczkami lub malinami. Możesz wybrać cokolwiek chcesz.

Ciasta z dodatkiem maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru mają większe szanse na zakwas. Dostaję wiadomości na Facebooku lub w komentarzach pod przepisem, że "postępowałam dokładnie według przepisu i wyszedł mi podpłomyk...". Niestety, z doświadczenia wiem, że po drodze coś poszło nie tak. To bardzo łatwy przepis na wypiek, wystarczy przestrzegać podstawowych zasad.

  • Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Często zapomina się o wcześniejszym wyjęciu maślanki z lodówki i nie osiągnie ona temperatury pokojowej w 15-30 minut. Najlepiej wyjąć ją z lodówki co najmniej dwie godziny wcześniej.
  • Dodaj tylko tyle owoców, ile potrzebujesz. Zbyt duża ilość owoców może spowodować, że ciasto będzie spływać lub uwalniać zbyt dużo soków.
  • Wolę używać tylko świeżych owoców. Jeśli nie ma innej możliwości, rozmroź mrożone owoce na sitku i pozwól im dojść do temperatury pokojowej. Nie mogą być zbyt wilgotne, ponieważ ciasto opadnie.
  • Cukier i jajka mieszaj na początku krótko i delikatnie. Ciasta na maślance lub jogurcie nie lubią zbytniego mieszania.

Opisałam ten przepis bardzo szczegółowo. Jestem pewna, że spodoba Ci się tak samo jak mi!

Przepis na: Ciasto z maślanką

Składniki:

Ciasto:

  • 4 małe jajka (lub 3 duże jajka)
  • 130 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
  • Maślanka naturalna 250 ml
  • 130 g oleju
  • 380 g mąki pszennej
  • Proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki

Kruszonka:

  • 120 g semoliny lub mąki pełnoziarnistej
  • 60 g cukru
  • Zimne masło 60 g

Również:

  • 100 g jagód
  • 150 g truskawek
  • 1 małe jabłko
  • Skrobia ziemniaczana, 1 łyżeczka

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis krok po kroku na ciasto na maślance

Krok

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej.

Ciasto maślankowe zaczynamy od zmiksowania cukru (130g) i wanilii (30g) z jajkami (4 małe lub trzy duże). Używamy do tego miksera. Najlepiej miksować na wysokich obrotach.

Miskę, końcówki i inne części miksera należy utrzymywać w czystości i suchości.

Krok

Powinno to zająć 4-5 minut.

Teraz zamiast miksera użyjemy trzepaczki.

Krok

Powoli wlej olej (130g) i maślankę (250ml). Mieszać przez kilka chwil trzepaczką.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Dodaj proszek do pieczenia (1 1/2 łyżeczki) i mąkę pszenną, np. tortową (380 g, najlepiej przesianą).

Krok

Wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub trzepaczką, aż do połączenia. Maślanka może powodować powstawanie zakwasu w ciastach, które były mieszane zbyt długo.

Krok

Przygotuj tortownicę. Moja ma średnicę około 24 cm. (Może być większa, np. 26 cm).

Dno wyłożyłam pergaminem do pieczenia. Następnie lekko natłuściłam boki formy i oprószyłam je mąką pszenną.

Przełóż ciasto do tortownicy.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Przygotowałam sobie świeże truskawki (150g, wolę nie używać mrożonych). Większe pokroiłam na połówki lub ćwiartki, a mniejsze zostawiłam w całości. Dodałam również 100 g borówek i małe jabłko pokrojone w kostkę.

Owoce posypuję skrobią ziemniaczaną, gdy robię ciasta jogurtowe lub dodaję kefir i maślankę.

Krok

Ułóż owoce równomiernie na cieście.

Polecam zrobić ekspresową maślaną kruszonkę na ciasto. Jeśli wolisz, możesz udekorować ciasto tylko owocami. W dużej misce wymieszaj palcami mąkę (120 g), cukier (60 g) i masło (60 g).

Krok

Równomiernie posyp kruszonką.

Piecz ciasto w maślance w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut (góra i dół - bez termoobiegu). Jeśli używasz termoobiegu, obniż temperaturę tylko o 10 stopni.

Natychmiast wyjmij wypiek z piekarnika. Pozwól ciastu ostygnąć przed pokrojeniem. Do ciasta idealnie pasuje zimna lemoniada - wypróbuj mój przepis na pyszną i orzeźwiającą lemoniadę.

Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych przepisów, sprawdź moje CIASTA Z OWOCAMI.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();