Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Brownie z solonym karmelem

Brownie to bogate w czekoladę ciasto wywodzące się z kuchni amerykańskiej. Uwielbiane jest przez wielu miłośników czekolady i wypieków. Słynie z intensywnego czekoladowego smaku i wilgotnego, gęstego, lepkiego ciasta.

Nasz przepis na brownie pokochają wszyscy miłośnicy słodkich wypieków.

Brownie to łatwe i szybkie do wykonania ciasto. Jest szybkie i łatwe w wykonaniu, dzięki czemu stanowi świetny dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy na spontaniczne spotkanie.

Jako deser po obiedzie lub w gronie rodziny i przyjaciół.

Przepis można zmodyfikować, aby zrobić brownies. Możesz zrobić je bez glutenu, bez nabiału lub bez jaj. Dzięki temu Twoje ulubione ciasto można łatwo dostosować do różnych diet.

Brownie z solonym karmelem (słynne karmelowe brownie) to pyszna eksplozja smaków, która zachwyci wszystkich. Połączenie smaków słodkiego ze słonym i czekolady z karmelem to klasyczne połączenie, które sprawdza się za każdym razem. Chrupiące orzeszki ziemne wydobędą kremowość solonego karmelu i wilgotność z czekoladowego ciasta. Brownie z solonym karmelem z pewnością przypadnie do gustu każdemu.

Różne dodatki mogą zmienić smak Twojego karmelowego brownie. Orzeszki ziemne możesz zastąpić orzechami włoskimi, pekanami lub pistacjami. Popcorn to świetny dodatek do solonego karmelowego brownie. Podkreśli on słony smak karmelu. W zimne, deszczowe jesienne wieczory do masy czekoladowej można dodać cynamon i prażoną dynię. Solony karmel można zrobić w dwóch wersjach: klasycznej z cukrem, masłem i śmietanką 30% lub w wersji bardziej fit, która zawiera daktyle, olej kokosowy lub inny słodzik i sól.

Brownie pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami. Oznacza to, że ciasto nigdy nie będzie nudne i zawsze zaskoczysz swoich gości i rodzinę nowymi i niespodziewanymi połączeniami smaków. Możesz też sprawdzić inne nasze przepisy na klasyczne, zdrowe lub pyszne brownies.

Przepis krok po kroku na brownie z solonym karmelem

Składniki dla 9 porcji

  • Masło 210 g
  • Gorzka czekolada 300 50 g 30 3 tabliczki czekolady
  • Jajka 3 szt . 3 Gatunek M
  • Cukier 400 g 2 kieliszki
  • Typ 500 100 g Niewypełniona szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 50g 1/2 łyżeczki
  • Kremówka 30% g 10 łyżeczek

Zagotuj wodę w żeliwnym garnku. Na wierzchu umieścić szklaną miskę. Połamać czekoladę na małe kostki. Do czekolady dodaj 180 g masła. Wyłączyć gaz, gdy woda w garnku się zagotuje. Umieść miskę na garnku i wyłącz gaz. Niech się gotuje przez około 2 do 3 minut.

W dużej misce połącz 1 szklankę cukru, mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Użyj miksera, trzepaczki lub drewnianej łyżki, aby dobrze wymieszać masę.

Upiecz masę w formie o wymiarach 22x14 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz masę przez 30 minut w temperaturze 160°C.

W trakcie pieczenia przygotuj polewę z solonego karmelu. Umieść cukier w dużym rondlu i równomiernie rozprowadź go tak, aby powstała jednolita warstwa. Zmniejsz temperaturę do niskiej i pozwól mu się skarmelizować przez kilka minut. Podgrzej śmietankę, aż osiągnie 40-50 stopni. Gdy cukier się skarmelizuje, dodaj do niego masło pokrojone w kostkę i śmietankę, ciągle mieszając. W sosie mogą pojawić się kryształki karmelu, ale nie oznacza to, że należy je wyrzucić. Doprowadź sos do wrzenia i stale mieszaj, aż kryształki karmelu znikną, a sos stanie się gęsty i kremowy. Dodaj do sosu dużą szczyptę soli morskiej.

Po upieczeniu ostudź ciasto. Drugą stroną łyżki zrób wgłębienia na środku ciasta. W ten sposób zaznaczysz miejsce, w którym znajdzie się każdy kawałek. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć przed dodaniem sosu karmelowego.