Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...
Czytaj WięcejNaleśniki z twarogiem
Opis przepisu
Twarogowe naleśniki to pyszny pomysł na szybkie śniadanie lub letni deser. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami, oprószone cukrem pudrem i polane bitą śmietaną. Naleśniki z twarogiem mogą być również świetną propozycją dla wegetarian szukających smacznej alternatywy dla dań mięsnych. Można je podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak miód, owoce lub syrop klonowy.
Naleśniki z twarogiem są uniwersalne - mogą być podawane jako przekąska, śniadanie lub deser. Naleśniki są łatwe w przygotowaniu i zachwycą każdego, kto ich spróbuje.
Przepis na: Naleśniki z twarogiem
Składniki:
- Można użyć 250 g twarogu półtłustego, np. twarogu półtłustego pokrojonego w kostkę.
- 1 jajko
- Szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- Budyń waniliowy, 1 łyżka
- 2 łyżki mąki pszennej
Zobacz także:
Naleśniki z twarogiem - przepis krok po kroku:
Krok
Naleśniki można przygotować bez miksera. Wyjmuję składniki z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Konieczne będzie kupienie pokrojonego w kostkę twarogu. Może być półtłusty lub tłusty. W Lidlu można kupić Mlekovita Klinek Biedronka lub Klinek Pilos. Możesz użyć dowolnego lokalnego twarogu, nie tylko tych dostępnych w supermarketach. Nie polecam używania w wiaderku serków twarogowych/śmietankowych/naturalnych. Mają one zbyt rzadką konsystencję.
Umieść twarożek w misce i lekko ugnieć go za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Powinno to zająć tylko kilka sekund, aby pozbyć się większych grudek, a twaróg stanie się bardziej zwarty.
Krok
Dodaj twaróg do cukru pudru, sypkiego budyniu, proszku do pieczenia i mąki pszennej.
Krok
Ręcznie zagnieść gęste, lepkie ciasto. Nie podsypuj ciasta mąką. Jeśli to zrobisz, naleśniki mogą się zbrylić, a mąka będzie wyczuwalna.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Do smażenia naleśników z twarogiem będziemy potrzebować dobrej jakości patelni teflonowej (z nieprzywierającą powierzchnią). Jest to ważne, ponieważ naleśniki z twarogiem mogą być bardzo lepkie. Jeśli użyjemy nieodpowiedniej patelni, naleśniki będą przywierać i przypalać się.
Wlej olej na rozgrzaną patelnię. Nie powinno być go zbyt dużo, ale też nie tyle, by naleśniki pływały.
Uformuj cztery kawałki naleśników, zwilżając dłonie pod bieżącą wodą. Nakładaj je na rozgrzaną z olejem patelnię.
Krok
Po włożeniu naleśników na patelnię, nie przesuwaj ich od razu łopatką. Odczekaj około 20-30 sekund. Naleśniki powinny być smażone na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
Po usmażeniu naleśników, posyp je ulubionymi dodatkami. Polecam lekko posypać je cukrem pudrem i podawać ze świeżymi owocami i serkiem o smaku waniliowym. Dżemy, takie jak malinowy lub wiśniowy, krem czekoladowy lub masło orzechowe są również pyszne.