Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejSernik Lotus Biscoff
Ten przepis jest dla Ciebie, jeśli uwielbiasz ich ciasta lub krem Biscoff-Lotus!
Sernik Biscoff Lotus
Serniki lotosowe to wyjątkowe i pyszne wypieki. Prawdziwa rozpusta! Jest to wysoki, kremowy deser, który może być używany jako stół. Składa się ze spodu z ciasta i masy śmietanowo-serowej, która została wzbogacona Kremem Lotosowym Biscoff. Ten sernik był hitem na 50 urodzinach mojego męża.
Przepis na: Sernik Lotus Biscoff
Zacznij od tych wskazówek
Można użyć większej formy o średnicy 26 cm. Użyj konwertera foremek, jeśli masz inną foremkę.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- Ciasteczka Biscoff Lotus 210g
- 80 g masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu podwójnie mielonego lub np. z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżka budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej
- Krem Biscoff Lotus 250-300g
Dekoracja:
- Biscoff Lotus Cream 150 g
- Ciasteczka Biscoff Lotus, 40 g
Zobacz także:
Przepis na sernik Biscoff Lotus:
Krok 1
Sernik Biscoff-Lotus rozpoczyna się od przygotowania ciasteczkowego spodu. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Do przygotowania tego sernika niezbędna jest śmietana i ciastka Biscoff Lotus. Stacjonarnie można je kupić chyba tylko w większym Carrefourze i Lidlu. Allegro to miejsce, gdzie najczęściej zamawiam.
Spód ciasta
Ciasteczka (210 g) zmiksować ręcznym mikserem na pył.
Krok 2
Roztop masło (80 g) i pozostaw do ostygnięcia.
Wymieszaj ciasteczka i masło, aż utworzą konsystencję przypominającą piasek.
Krok 3
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia (moja ma średnicę 24 cm, ale możesz użyć większej o średnicy 26 cm). Najlepiej lekko natłuścić boki i wyłożyć formę papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową należy umieścić na dnie formy. Ja wyłożyłam też trochę boki tortownicy. Dobrze jest "przykleić", to ciasto ciasteczkowe, za pomocą naczynia do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Krok 4
Masa serowa
W dużej misce połączyć ser twarogowy (ja najczęściej używam Piątnicy i Wielunia), mascarpone (250 g), masło (50 g), cukier (150 g), skrobię (lub sypki budyń) (1 łyżka), śmietankę Lotos (250-300 g). Składniki miksujemy na średnich obrotach przez niecałą minutę.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok 5
Dodawaj po jednym jajku na raz, mieszając przez około 10 sekund po każdym dodaniu (łącznie 5 jajek).
Jeśli masa serowa jest rzadka, może to być spowodowane zbyt długim miksowaniem lub tym, że użyty twaróg był bardzo rzadki/miękki. Moja masa serowa miała mniej więcej taką samą konsystencję jak gęsta śmietana 18%.
Krok 6
Wylej serek śmietankowy na ciasteczkową bazę.
Nie mieszaliśmy masy zbyt mocno, aby sernik nie wyrósł nadmiernie podczas pieczenia.
Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia sernika Lotus. Piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni na 45 minut. Można piec w kąpieli wodnej.
Krok 7
Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Po 10 minutach tylko lekko otwieramy drzwiczki. Pozwalamy mu całkowicie ostygnąć w piekarniku.
Po całkowitym ostygnięciu sernik można udekorować. Podgrzanie kremu Lotus i rozsmarowanie go na wierzchu sernika zajęło mi dosłownie 10 sekund. Na wierzchu posypałam go zmielonymi ciasteczkami.
Sernik Biscoff-Lotus schłodzić w lodówce. Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne serniki - jest ich wiele na moim blogu!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();