Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Pistacjowe bułeczki z białą czekoladą

Opis przepisu

Pistacjowe bułeczki z białą czekoladą rozpływają się w ustach. Połączenie miękkiego, puszystego i maślanego ciasta drożdżowego, pistacji i słodkiej białej czekolady to naprawdę coś rewelacyjnego.

Przepis na: Pistacjowe bułeczki z białą czekoladą

Składniki:

Zakwas:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 60 g białego cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 80 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 5-6 łyżek kremu pistacjowego
  • 100 g pistacji łuskanych
  • 150 g białej czekolady

Email

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na bułeczki pistacjowe krok po kroku:

Krok

Rozczyn drożdżowy:

20 g świeżych drożdży pokruszyć do kubka, następnie dodać łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letniego, nie gorącego) i dwie dość czubate łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby rozczyn wyrósł.

Krok

Ciasto drożdżowe

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub, jak ja, w robocie planetarnym z końcówką - hakiem do ciasta drożdżowego.

Do miski dodajemy żółtka (3 szt.), biały cukier (60 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (600 g) i miękkie masło (80 g). Na sam koniec dodać rozczyn drożdżowy i wyrabiać przez 5-7 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie (niezbyt klejące się do rąk). Następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do podwojenia objętości.

Krok

Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wyrośnięte ciasto ugniataj najpierw przez chwilę na blacie.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Blat można lekko posypać mąką. Rozwałkuj ciasto na mniej więcej prostokątny kształt.

Krok

Niesolone pistacje łuskane (choć ostatecznie mogą być również solone) zmiel dość drobno za pomocą blendera ręcznego.

Posmarować kremem pistacjowym - ja użyłam gotowego ze sklepu (kremy pistacjowe można zamówić zarówno przez internet, jak i kupić stacjonarnie). Rozsmarować cienką warstwę kremu wokół brzegów tortu - u mnie wystarczyły 4 łyżki kremu. Następnie posypać pistacjami (zostawić malutką garstkę do dekoracji po upieczeniu) i białą czekoladą (50 g, ja użyłam czekoladowych groszków, ale można użyć zwykłej tabliczki i drobno posiekać).

Krok

Zwinąć dość ciasno w rolkę.

Krok

Ściśnij brzegi bułki drożdżowej razem.

Oprószyć lekko mąką i pokroić nożem na około 5 centymetrowe plastry. Wyszło mi 10 pistacjowych bułeczek.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Delikatnie przenieś bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Polecam rozstawić je mniej więcej tak jak na moim zdjęciu, ponieważ będziemy je odkładać do napuszenia, a potem podczas pieczenia jeszcze urosną - delikatnie skleją się brzegami stając się świetnymi bułeczkami do odrywania.

Odstawiamy je na około 20 minut do napuszenia ciasta. Pieczemy przez 22-25 minut w 200 stopniach (góra-dół), jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem polecam piec w 10 stopniach mniej.

Krok

Po upieczeniu natychmiast wyjmij je z piekarnika.

Gdy bułeczki pistacjowe ostygną, rozpuść około 80-100 g białej czekolady w kąpieli wodnej (lub nawet w kuchence mikrofalowej) i polej nią wierzch bułeczek. Posyp również pozostałymi pistacjami. Smacznego!