Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejKruche ciasto czekoladowe z rabarbarem
Poziom trudności: Łatwy
Dzielę się dziś z Wami przepisem na kruche ciasto rabarbarowo-czekoladowe. Skradło moją miłość! Ty też je pokochasz!
Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis
Składniki:
- 350 g mąki
- 200 g masła/margaryny
- 4 żółtka
- Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
- 2 łyżeczki kakao
- 500 g rabarbaru
- 130 g erytrytolu
Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i 100 g erytrytolu dobrze wymieszać. Dodaję żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto dzielę na dwie równe części. Schładzam je w lodówce. Teraz wykańczam rabarbar i posypuję pozostałym erytrytolem. Formę do pieczenia o wymiarach 29x24 wykładam dużą, równą warstwą ciasta. Następnie wykładam rabarbar, a na wierzch kruszę resztę ciasta. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Podaję schłodzone.
-----
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h i 5 min
Liczba porcji: 12 porcji