Najnowsze artykuły

Wykwintne dania na boże narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...

Czytaj Więcej

Kruche ciasto czekoladowe z rabarbarem

Poziom trudności: Łatwy

Dzielę się dziś z Wami przepisem na kruche ciasto rabarbarowo-czekoladowe. Skradło moją miłość! Ty też je pokochasz!

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła/margaryny
  • 4 żółtka
  • Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 500 g rabarbaru
  • 130 g erytrytolu

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i 100 g erytrytolu dobrze wymieszać. Dodaję żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto dzielę na dwie równe części. Schładzam je w lodówce. Teraz wykańczam rabarbar i posypuję pozostałym erytrytolem. Formę do pieczenia o wymiarach 29x24 wykładam dużą, równą warstwą ciasta. Następnie wykładam rabarbar, a na wierzch kruszę resztę ciasta. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Podaję schłodzone.

-----

Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h i 5 min
Liczba porcji: 12 porcji