Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Kruche ciasto czekoladowe z rabarbarem

Poziom trudności: Łatwy

Dzielę się dziś z Wami przepisem na kruche ciasto rabarbarowo-czekoladowe. Skradło moją miłość! Ty też je pokochasz!

Oznacz mnie na Instagramie, jeśli wypróbujesz ten przepis

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła/margaryny
  • 4 żółtka
  • Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 500 g rabarbaru
  • 130 g erytrytolu

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i 100 g erytrytolu dobrze wymieszać. Dodaję żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto dzielę na dwie równe części. Schładzam je w lodówce. Teraz wykańczam rabarbar i posypuję pozostałym erytrytolem. Formę do pieczenia o wymiarach 29x24 wykładam dużą, równą warstwą ciasta. Następnie wykładam rabarbar, a na wierzch kruszę resztę ciasta. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
Podaję schłodzone.

-----

Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 min
Całkowity czas: 1 h i 5 min
Liczba porcji: 12 porcji