Najnowsze artykuły

Wykwintne dania na boże narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...

Czytaj Więcej

Sernik dyniowy

Opis przepisu

Sernik dyniowy to pyszny jesienny wypiek na półkruchym cieście. Jest wysoki i równy, bez pęknięć. Jest również bardzo smaczny i aromatyczny. Czego jeszcze można oczekiwać od sernika? ? ?? ?

Sernik z dynią

Do masy sernikowej użyłam puree z dyni Hokkaido, która jest dynią o bardzo intensywnym pomarańczowym kolorze. Można użyć innej dyni, np. piżmowej. Ten dodatek moim zdaniem świetnie komponuje się z sernikiem! Wierzch sernika udekorowałam polewą czekoladową, posiekanymi orzechami pekan i świeżymi figami.... Pokochasz go już po pierwszym spróbowaniu!

Przepis na: Sernik dyniowy

Składniki:

Ciasto półkruche:

  • 240 g mąki pszennej
  • Zimne masło 100 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka śmietanki 18

Masa serowa

  • 1 kg sera twarogowego, np. Wieluń, Piątnica itp.
  • Masło miękkie 80 g
  • Przecier z dyni Hokkaido, np. Hokkaido
  • 5 dużych jajek
  • 250 g mascarpone
  • 530 g słodzonego mleka lub 1 szklanka cukru
  • Opcjonalnie 1 płaska łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej

Również:

  • 100 g ciemnej lub mlecznej czekolady
  • 50 ml serka śmietankowego 30%
  • Opcjonalnie dodać kilka fig lub orzechów

E-mail

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Zobacz także:

Przepis na sernik dyniowy: Krok po kroku.

Krok

Puree z dyni

Zacznij od przygotowania puree z dyni. Ja użyłam małej hokkaido, która ma pomarańczowy kolor. Kroimy ją na mniejsze kawałki (bez obierania ze skórki). Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Usuwamy skórkę.

Krok

Zmiksuj dynię na gładką masę. Do przygotowania masy serowej potrzebujemy 250-300 g puree.

Krok

Ciasto półkruche:

Do miski wsypać mąkę (240g, można zastąpić mąką krupczatką), cukier (dwie płaskie łyżki) i proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki). Dodać masło (100 g), jajko i śmietanę (1 łyżka) i dobrze wymieszać.

Krok

Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Wkładamy do lodówki na około 20 minut.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wyłóż boki i dno tortownicy (moja ma 26 cm średnicy, ale możesz użyć większej o średnicy 28 cm) papierem do pieczenia. (Boki powinny być nieco wyższe niż wysokość tortownicy). Najlepiej jest lekko natłuścić formę masłem przed użyciem papieru do pieczenia.

Schłodzone ciasto wykładamy na dno formy. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy przez 18-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Krok

Masa serowa

Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową.

Miękkie masło (80 g) miksujemy w misce z twarogiem (u mnie 1 kg z wiaderka, ale można też użyć twarogu dwukrotnie mielonego) i purée z dyni - dosłownie przez 10-20 sekund.

Dodawaj po jednym jajku (miksuj krótko po każdym dodaniu) - potrzeba 5 dużych jajek.

Krok

Do masy serowej dodać mascarpone lub śmietanę 36%. Wlać słodzony skondensowany (530 g). Jeśli wolisz, możesz zastąpić go filiżanką cukru.

Dodaj szczyptę cynamonu i skrobię ziemniaczaną (jedną płaską łyżkę). Miksuj wszystko przez kilka chwil, tylko do połączenia składników.

Krok

Mieszanka nie powinna być zbyt rzadka ani zbyt gęsta.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();

Krok

Wylej sernik na gorący podpieczony spód.

Krok

Masa na sernik jest bardzo duża - dlatego nie należy piec go w mniejszej foremce niż podałam w przepisie.

Umieść formę na środku piekarnika. Na dolnej półce możesz postawić kolejną blaszkę z wodą, aby para była obecna podczas całego procesu pieczenia.

Piecz sernik najpierw przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a następnie przez 50 minut w temperaturze 150 stopni (góra i dół).

Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Studzić sernik przez 15 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.

Krok

Gdy sernik całkowicie ostygnie, możemy przygotować polewę. Podgrzej śmietankę (50 ml) w małym rondelku, ale nie pozwól jej się zagotować. Dodaj posiekaną czekoladę i natychmiast zdejmij z ognia. Mieszaj, aż powstanie jednolita polewa czekoladowa. Wylewamy ją na wierzch sernika.

Krok

Udekorowałam dynię posiekanymi orzechami i świeżymi figami. Smacznego!

Możesz również spróbować innych moich serników, takich jak sernik jagodowy, sernik królewski i sernik z mascarpone.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();