Sushi, choć dla wielu jest synonimem japońskiej kuchni, ma niezwykle bogatą i ciekawą historię. Pierwsze wzmianki o fermentowanym ryżu i rybach pochodzą...
Czytaj WięcejDomowy kebab z kurczaka
Easy
Jest to pyszny i soczysty kebab z kurczaka. Jest to idealny dodatek do obiadu. Może być używany jako dodatek do dań lub jako danie główne do klasycznych potraw lub kanapek.Jeśli zrobisz ten przepis, proszę oznacz mnie na Instagramie
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka bez skóry i kości
- 200 g jogurtu greckiego/naturalnego
- 1 cebula
- Przyprawa do Gyrosa: 30-40g
Sposób przygotowania:
Udka przekroiłam na pół i umieściłam w misce. Następnie dodałam jogurt, cebulę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać i odstawić na noc, aby mięso nabrało smaku. Następnie nadziewam mięso na ziemniaki/połówki cebuli za pomocą długich wykałaczek. Na wierzchu dociskam połówki cebuli. Kebaby piekę w temperaturze 200°C przez 1 godzinę. Następnie kroję je drobniej i podaję z ulubionymi dodatkami.
-----
Czas przygotowania: 15 min.
Czas oczekiwania: 12 h
Czas pieczenia: 2 godziny
Czas całkowity: 14 h 15 minut
Wielkość porcji:4 porcje