Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Pierogi z truskawkami

Polskie pierogi można zrobić w domu. Są one często podawane w polskich domach. Istnieje wiele rodzajów pierogów. Mogą być na słodko lub na słono. Farsz może zawierać ziemniaki, twaróg, mięso i warzywa. Pierogi można podawać ze świeżymi lub mrożonymi owocami na słodko. Jedynym ograniczeniem jest tu nasza wyobraźnia.

Jak zrobić pierogi z truskawkami? Potrzebujemy jedynie mąki, soli i ciepłej wody. Wymieszaj wszystkie składniki razem, a otrzymasz miękkie ciasto do robienia pierogów. Ten przepis na pierogi z truskawkami może przygotować każdy, nawet początkujący. Do wykonania tych pierogów użyjemy mrożonych truskawek, ale w sezonie można użyć świeżych.

Truskawki są bogate w witaminę C, A i witaminy z grupy B oraz witaminę PP. Zawierają również sporą ilość minerałów, w tym żelazo oraz wapń, magnez, mangan, fosfor. Truskawki są antybakteryjne i mogą zapobiegać powstawaniu kamienia nazębnego i stanów zapalnych jamy ustnej. Mogą pomóc w bezsenności ze względu na wysoką zawartość bromu. Witamina PP to witamina, która pomaga utrzymać zdrową skórę i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Bromelaina, enzym rozkładający białka, również znajduje się w truskawkach. Ma ona działanie oczyszczające i odtruwające, szczególnie dla osób mających trudności z trawieniem białek.

Kto powinien unikać truskawek Osoby uczulone na truskawki powinny ich unikać. Większość reakcji alergicznych objawia się pokrzywką, wysypką lub biegunką po spożyciu pokarmu. Dzieci są bardziej narażone na alergię na truskawki niż dorośli.

Przepis na pierogi z truskawkami może wykonać każdy, nawet początkujący. Można cieszyć się cennymi minerałami zawartymi w truskawkach i farszu. Jeśli więc masz okazję, zrób te pyszne pierogi.

Przepis krok po kroku na wykonanie pierogów z truskawkami

  • Rodzaj mąki pszennej 550 500 g
  • Truskawki mrożone 450 g
  • Jogurt naturalny 2% 100 g
  • Cukier 25 g

Przygotować ciasto na pierogi przesiewając mąkę na stolnicę. Dodaj do mąki sól (łyżeczkę). Zrób w mące dołek i dodaj kubek ciepłej wody. Wymieszaj składniki razem i zagnieć ciasto. Dodaj mąki, jeśli ciasto jest zbyt suche. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Z ciasta uformować cienką warstwę. Za pomocą szklanki wytnij krążki. Na tak przygotowane krążki nałożyć mrożone truskawki, a następnie zlepić pierogi.

Zagotować wodę w rondlu z dodatkiem soli. Do gotującej się wody włożyć przygotowane pierogi. Gotuj knedle przez 3 minuty lub do momentu, aż wypłyną na wierzch.

Ugotowane pierogi podawać z jogurtem naturalnym i cukrem.