Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...
Czytaj WięcejNieszczęście
Opis przepisu
Mizeria może być pysznym dodatkiem do każdego obiadu. Jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników. Mizeria to danie, które smakuje inaczej w każdym domu, ponieważ nie ma standardowego przepisu. Istnieje wiele opcji, od kwaśnego mleka, kefiru po zsiadłe mleko lub jogurt. Niektórzy dodają cukier do miszmaszu. Ja nie jestem jego fanem. ?? ?
Sałatka z zielonych ogórków najbardziej smakuje mi z gęstą śmietaną, koperkiem szczypiorkiem i cebulką. Można ją przygotować z ogórków gruntowych lub szklarniowych. Ja wolę używać ogórków gruntowych w sezonie, a szklarniowych poza sezonem.
To jest mój podstawowy przepis. Zapraszam do eksperymentowania, jeśli chcesz coś dodać lub zmodyfikować!
Przepis na: Mizeria
Składniki:
- Świeże ogórki - 450 g
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki stołowe śmietanki 18%
- Sok z cytryny, 1 łyżeczka
- Pół łyżeczki posiekanego koperku
- Pół łyżeczki posiekanego szczypiorku
- Szczypta pieprzu
- Opcjonalnie 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
Zobacz także:
Jak zrobić miscellany
Krok
Domowa mizeria smakuje najlepiej w dniu jej przygotowania. Można ją przygotować w krótkim czasie.
Latem używam ogórków, które uprawiam na mojej działce. Ten przepis można przygotowywać przez cały rok, ponieważ świeże ogórki są zawsze dostępne w supermarketach.
Ten przepis pozwala przygotować mizerię wystarczającą dla 4 osób.
Krok
Obierz ogórki (około 500-450 g). Można je pokroić na dwa sposoby. Pierwszy sposób to zetrzeć je na tarce (w moim przypadku stroną tarki, która tnie na cienkie plasterki).
Krok
Wolę użyć noża do pokrojenia sera na cienkie plasterki, ale nieco grubsze niż gdybym użył tarki. Dzięki temu mizeria będzie bardziej chrupiąca.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();
Krok
Posyp ogórki równomiernie łyżeczką soli. Wymieszać i pozostawić na 10 minut.
Po tym czasie odciśnij ogórki, aby usunąć nadmiar wody.
Krok
Lubię dodawać posiekany szczypiorek (1/2 łyżki stołowej), koperek (1 łyżeczka) i cebulę (1 łyżeczka) do mojego domowego misz-maszu. Nie są to obowiązkowe dodatki; po prostu lubię mój miszmasz w ten sposób.
Możesz dodać dowolne inne świeże zioła itp. Podziel się swoim przepisem w sekcji komentarzy poniżej. Chętnie go wypróbuję.
Krok
Do odsączonych cukinii dodaj gęstą śmietanę (3 łyżki), posiekany szczypiorek, koperek i cebulę, opcjonalnie sok z cytryny (mniej niż 1 łyżeczka) i dużą szczyptę czarnego proszku (najlepiej świeżo zmielonego).
Krok
Mieszaj mieszaninę przez kilka sekund łyżką. W razie potrzeby doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Mizeria jest gotowa. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania. Możesz zjeść resztki, jeśli nie zjesz całości.
Mizeria dobrze komponuje się z kotletami wieprzowymi i polędwiczkami w sosie grzybowym. Pasuje również do wielu innych dań mięsnych.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push();