Najnowsze artykuły

Jak wykorzystać różne rodzaje mąki w...

Gotowanie i pieczenie to sztuka łączenia składników, które w odpowiednich proporcjach tworzą kulinarne dzieła sztuki. Wiele z tych dzieł...

Czytaj Więcej

Maślanka

Jest to napój mleczny, który powstaje poprzez oddzielenie tłuszczu od śmietanki masła. Jest produktem ubocznym usuwania masła ze śmietany. Może występować w formie naturalnej lub wzbogaconej smakowo. Pochodzenie i produkcja

Historie

Jako pierwsi maślankę robili górale w Polsce. Podhalańskie gospodynie zwykły raczyć turystów tym specjałem. Zupa maślankowa i naleśniki maślankowe były dwoma z wielu potraw, które przygotowywały gospodynie. Wykorzystywały ją również do karmienia pracujących żniwiarzy. Podawały im wtedy maślankę w specjalnych dzielonych tumblerach. Maślanka nie jest już wytwarzana z kwaśnego mleka przy produkcji masła. Robi się ją z mleka, do którego dodaje się szczepy i sterylizuje.

Zastosowanie

Maślanka najlepiej smakuje latem, ponieważ jest napojem orzeźwiającym i smacznym. Maślanka jest napojem dietetycznym, który może również dać uczucie pełności. Maślanka może być stosowana samodzielnie lub jako dodatek do posiłku. Maślanka jest często używana zamiast mleka w wypiekach, takich jak pieczenie chleba. W przypadku wypieków istnieje wiele opcji: gofry z maślanką z rabarbarem i ciasto maślane. Amerykański naleśnik to grube placki przyrządzane na maślance, znane również jako pancakes. Można je podawać z syropem klonowym, miodem lub dżemem. Z maślanki można przygotować pyszne zupy, takie jak żurek, zalewajki, polewki i chlodniki. Zupa z suszonymi owocami to tradycyjne łowickie danie, które podaje się w Wigilię. Przygotowuje się ją z suszonych śliwek, mąki i maślanki. Maślankę można stosować zamiast śmietany w miszmaszu ogórkowym i majonezu w sałatce. Maślanka jest świetna z ziemniakami, zarówno pieczonymi jak i tłuczonymi. Maślanka jest świetną marynatą, zwłaszcza do drobiu. Ze względu na wysoką zawartość kwasu mlekowego, maślanka jest świetną marynatą do mięs i drobiu. Ryby i mięsa nie wyschną podczas smażenia lub pieczenia.

Właściwości

Maślanka jest produktem niskotłuszczowym o gęstej konsystencji. Maślanka smakuje trochę jak śmietana, ale nie jest tak słodka. Maślanka ma wysoką zawartość lecytyny i białka, a także soli mineralnych. Wysoka zawartość kwasu mlekowego w maślance pomaga stymulować i regulować trawienie. Reguluje on proces fermentacji i wytwarza bakteriocydy, które zapobiegają powstawaniu szkodliwych bakterii lub wirusów. Maślanka wzmacnia układ odpornościowy. Pomaga zapobiegać zaparciom i reguluje produkcję żółci. Wysoki poziom wapnia może wpływać na układ kostny, pracę serca i stan naczyń krwionośnych. Maślanka zawiera witaminy z grupy B, które regulują pracę układu nerwowego, uspokajają i zwalczają bezsenność. Inne cenne minerały znajdujące się w maślance to magnez, sód i potas, a także fosfor. Maślanka ma niską zawartość tłuszczu (1,5%), co czyni ją nietuczącą. Maślanka jest bezpieczna do picia dla diabetyków i osób, które martwią się o swoją wagę. Maślanka nie powinna być spożywana po kuracji antybiotykowej. Maślanka od dawna znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Maślanka była stosowana przez szamanów na staropolskiej wsi do leczenia gorączki u dzieci.