Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejOlej
Oliwa to płynny olej otrzymywany z różnych części roślin oleistych, takich jak nasiona, ziarna, pestki, owoce. Oleje najczęściej produkowane są z nasion kukurydzy, soi, lnu i słonecznika, lnu, soi, lnu i sezamu, a także rzepaku, canoli, soi i lnu. Olej to substancja chemiczna, która składa się z trójglicerydów kwasów tłuszczowych. Olej może pochodzić również od zwierząt, głównie wielorybów i ryb (głównie wątroba).
Historie
Drzewo oliwne, o którym wiadomo, że było uprawiane na Krecie w Grecji już 3500 lat temu, jest najstarszym i najcenniejszym źródłem oleju.
Produkcja
Istnieją oleje, które są wytwarzane albo z jednego gatunku rośliny, albo z mieszaniny olejów z wielu roślin. Oleje z roślin pozyskuje się poprzez przetwarzanie owoców i nasion. Miazga jest następnie mielona w młynku, aby uzyskać proszek. Następnie miazga jest podgrzewana i mieszana z rozpuszczalnikami chemicznymi w celu ekstrakcji oleju. Otrzymana ciecz nie jest klarowna, więc musi zostać poddana rafinacji. Obejmuje ona oczyszczanie, odkwaszanie oraz usuwanie wszelkich pozostałości roślinnych i wolnych kwasów tłuszczowych. Wiele procesów chemicznych i mechanicznych może sprawić, że olej nie będzie ponownie mętny, nawet po pewnym czasie. Szczególne właściwości mają oleje tłoczone na zimno. Polega to na schłodzeniu oleju w prasie olejowej, a następnie oczyszczeniu go za pomocą urządzeń filtrujących.
Zastosowanie
Oleje roślinne są częstym składnikiem w kuchni. Są niezbędne do obróbki termicznej, takiej jak pieczenie, smażenie. Oleje tłoczone na zimno świetnie nadają się do sałatek i dań na zimno. Zawierają najwięcej naturalnych substancji i nie posiadają konserwantów. Odzwierciedla to krótki termin przydatności produktu. Olej rzepakowy jest podstawowym olejem roślinnym w Polsce i w większości krajów europejskich.
Rodzaje
Olej arganowy
Jego wyjątkowy smak, przypominający nieco orzechy sprawia, że może być stosowany do sałatek, sosów i dań mięsnych, a także potraw z ryb. Olej ten nie jest polecany do pieczenia i smażenia ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Można go również dodać pod koniec takich czynności. Olej arganowy może być stosowany w kosmetykach takich jak szampony i kremy. Olej ten jest produkowany ręcznie w Maroku, co jest jego dużą zaletą.
Olej sezamowy
Stosowany jest w kuchniach azjatyckich, głównie tajskiej, do robienia sałatek i gotowania. Olej ten nie nadaje się do smażenia.
Oliwa z oliwek
Przydatna do smażenia i do dressingu vinaigrette. Oliwy smakowe robi się z przyprawami takimi jak rozmaryn, oregano czy tymianek.