Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Pieprz

Istnieją trzy podstawowe rodzaje pieprzu: zielony, biały i czarny. Roślina ta może wspinać się na wysokość nawet 15 metrów. Pieprz kwitnie na biało. Rozprzestrzenia się poprzez wspinanie się i oplatanie wokół wysokich drzew lub tykw. Czarne ziarna pieprzu to jednak niedojrzałe owoce, które trzeba wysuszyć na słońcu. Białe ziarna pieprzu są już dojrzałe. Po zebraniu ziaren pieprzu należy je przykryć kocem na kilka dni. Niedojrzałe owoce pieprzu czarnego nazywane są pieprzem zielonym. Owoce można zamrozić lub przechowywać w marynacie z soli lub octu.

Historie

Ojczyzną pieprzu jest Daleki Wschód. Pierwsze uprawy pieprzu zostały prawdopodobnie zasadzone w rejonie dzisiejszego Bombaju około tysiąca lat p.n.e. Dzięki wędrującej ludności przyprawa rozprzestrzeniła się na wyspy Archipelagu Malajskiego. Powoli pieprz wszedł w naszą erę we wszystkich krajach basenu Morza Śródziemnego. Średniowiecze to czas, kiedy pieprz był dominującą przyprawą w stosunku do wszystkich innych. Świadczą o tym liczne wyprawy morskie mające na celu sprowadzenie pieprzu do Europy.

Pochodzenie

Indie, Indonezja i Brazylia są największymi producentami pieprzu. Pieprz jest rośliną tropikalną i jest uprawiany w klimacie tropikalnym w celu konsumpcji krajowej lub światowej.

Zastosowanie

Sól jest umieszczana obok pieprzu. Jest to popularna przyprawa, którą stosuje się do wszystkich potraw. Odruchowo posypujemy pieprzem w naszej kuchni. Najlepsze są specjalne pieprzniczki, w których używa się świeżego pieprzu. Jedynie ciasta i desery są wyjątkami od reguły, że pieprzu się nie używa. Pieprzu białego używa się w znacznie bardziej ograniczony sposób. Można go stosować w zupach, marynatach i potrawach zawierających jajka. Sosy o konsystencji śmietany, majonez, a także zupy z zielonym pieprzem wzbogacają ten i zielony pieprz. Pamiętajmy, że pieprz ziarnisty należy dodawać zawsze na początku gotowania, a mielony dopiero na końcu. Curry zawiera również pieprz.

Właściwości

Największą zaletą pieprzu jest jego zdolność do przyspieszenia procesu trawienia. Wielu dietetyków zaleca spożywanie pikantnych potraw. Pieprz ma właściwości przeczyszczające i odkażające. Pieprz może być stosowany w ziołolecznictwie do łagodzenia bólów głowy, bólów stawów i wysokiej gorączki. Może być również stosowany w leczeniu przeziębień i osłabienia. Podczas męczącego, mokrego kaszlu przyprawa pomaga w usuwaniu wydzieliny. Osoby z podrażnionym żołądkiem powinny unikać pieprzu.