Najnowsze artykuły

Jak wykorzystać różne rodzaje mąki w...

Gotowanie i pieczenie to sztuka łączenia składników, które w odpowiednich proporcjach tworzą kulinarne dzieła sztuki. Wiele z tych dzieł...

Czytaj Więcej

Śmietana

Produkt ten powstaje poprzez dodanie czystych kultur bakterii Lactobacillus do zakwaszonej śmietany. Śmietana jest następnie pasteryzowana w temperaturze 85° Celsjusza oraz poddawana homogenizacji i sterylizacji. Śmietana jest materiałem bazowym dla wielu produktów mlecznych. W śmietanie można znaleźć różne tłuszcze. Wyróżniamy: śmietanę 12%-18%, 22%-24%, 24 - 28% i 30%.

Zastosowanie

Do zup i sosów można stosować śmietanę o zawartości 12% tłuszczu, natomiast śmietanę o zawartości 18% tłuszczu można stosować do sosów i ciast, deserów, sosów i sosów sałatkowych. Śmietana 22% tłuszczu może być również stosowana do dressingów i sałatek. Ze śmietany o zawartości 24-28% tłuszczu można również zrobić masło. Stosuje się śmietany, kremy i bitą śmietanę o zawartości tłuszczu minimum 30%. Można ją zastąpić produktami o niższej zawartości tłuszczu, które mają podobne właściwości, np. jogurtem, kefirem, zsiadłym mlekiem lub śmietaną. Stanowi świetny dodatek do deserów, galaretek i owoców, ciast, placków i pierogów, a także naleśników. Słony dodaje tekstury sosom i zapiekankom, a także potrawom z kurczakiem, wołowiną czy grzybami.

Właściwości śmietany

Świeża śmietana powinna mieć jednolitą konsystencję, jasny lub kremowy kolor oraz lekko kwaskowy smak. Jest źródłem wartościowego białka, a także tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu, więc nie powinna być spożywana w dużych ilościach. 30g/100g śmietany ma 30g tłuszczu. Zawiera również witaminę A, która odpowiada za prawidłowe odbieranie i rozwój bodźców wzrokowych, a także utrzymanie tkanki nabłonkowej. Śmietana zawiera szczepy bakterii, które ułatwiają trawienie, zwiększają przemianę materii, obniżają cholesterol i zwiększają odporność.

Postać handlowa

Śmietanę można kupić w szklanych butelkach z zabezpieczeniem z folii aluminiowej, plastikowych kubkach lub butelkach oraz opakowaniach kartonowych. Śmietanę można również znaleźć w pojemnikach aerozolowych, które po otwarciu przyjmują postać bitej śmietany