Najnowsze artykuły

Wykwintne dania na boże narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...

Czytaj Więcej

Kasza

Są to jadalne, dostępne w handlu nasiona, które można spożywać. Wśród nich możemy wyróżnić proso, jęczmień, grykę, kaszę kukurydzianą oraz kaszę manną. Kasze są bogate w witaminy z grupy B, PP i E, składniki mineralne, żelazo magnez, wapń miedź, cynk, mangan. Kasze niedoceniane są bogate w skrobię. Szczególną rekomendacją jest fakt, że skrobia znajdująca się w kaszach może być rozkładana na glukozę, co czyni ją idealnym źródłem energii.

Kasza gryczana

Wytwarzana jest z ziaren prosa, poprzez ich łuskanie. Ze względu na wysoką zawartość skrobi (65%), ma delikatny smak. Proso nie zawiera glutenu, więc jest odpowiednie dla osób bezglutenowych. Proso można wykorzystać w kuchni jako dodatek do mięs, owoców oraz jako zagęszczacz. Krem z prosa jest świetny z morelami lub rodzynkami. Ma niesamowite właściwości zdrowotne. Jako jedyna kasza tworzy zasady i zawiera najwięcej żelaza i miedzi. Jest bogata w białko i witaminy z grupy B, w tym tiaminy (ryboflawiny), pirydoksynę. Krzemionka to składnik kaszy prosa, który ma negatywny wpływ na skórę, włosy i stawy. Stosuje się ją w leczeniu chorób wątroby, nerek i jelit. Medycyna chińska również wykorzystuje jaglankę. Zalecana jest przy odchudzaniu, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn i dostarcza niezbędnych witamin.

Kasza jęczmienna

Wytwarzana jest z jęczmienia i jest najbardziej znaną kaszą wśród osób pochodzących z Polski. Wyróżnia się trzy rodzaje kaszy jęczmiennej.
Peczak - Są to całe ziarna jęczmienia, które zostały pozbawione łuski, oraz wypolerowane. Używa się go do produkcji kaszy jęczmiennej. Stosowana jest jako przynęta ...: w wędkarstwie.
Kasza jęczmienna perłowa to kasza perłowa, która została pokruszona na duże kawałki i wypolerowana, aby wyglądała jak perły. Może być drobna, średnia lub gruba. Kasza jęczmienna łamana. Kasza jęczmienna zawiera niacynę (czyli witaminę PP) oraz błonnik. Polecana jest osobom z wysokim cholesterolem i problemami trawiennymi. Kaszę jęczmienną można wykorzystać w kuchni do zrobienia krupniku lub jako dodatek do mięs. Kaszę gryczaną można przygotować z gryki, a dokładniej z jej łuskanych, prażonych ziaren. Jest bogatym źródłem białka, w tym tryptofanu i lizyny, a także minerałów: cynku i manganu, potasu i fosforu. Kasza gryczana ma unikalne właściwości, których nie da się zastąpić innymi kaszami. W medycynie ludowej była stosowana do regulowania obfitych miesiączek oraz jako środek rozgrzewający. Jest dobrym środkiem na nadciśnienie i problemy z układem krążenia. Delikatna konsystencja ugotowanej kaszy gryczanej nie zawiera glutenu i korzystnie wpływa na pracę jelit. Kasza kukurydziana Jest ona wytwarzana z kukurydzy i występuje w postaci kaszy. Ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Składnik ten jest popularny w tortillach i naleśnikach, zwłaszcza w Ameryce Południowej i Środkowej. Jedynie kasza kukurydziana jest wykorzystywana w takich daniach jak smallamyga i polenta. Kasza kukurydziana polecana jest niemowlętom, pacjentom cierpiącym na hiperlipidemię, miażdżycę oraz osobom z chorobą niedokrwienną serca. Semolina powstaje z ziaren pszenicy. Jest pokarmem lekkostrawnym, lubianym przez osoby mające problemy z układem pokarmowym. Popularna kasza jest bogata w jod, oraz lekkostrawną skrobię. Bezpiecznie mogą ją spożywać osoby z chorobami dróg żółciowych, wątroby, trzustki i innymi chorobami układu pokarmowego. Powinni jej unikać pacjenci z chorobami nerek lub dróg moczowych. Semolina po ugotowaniu ma postać kleiku. Jest dobrym składnikiem kremów, zup mlecznych i puddingów.
Kuskus jest wytwarzany z twardej pszenicy typu durum. Pochodzi z północno-zachodniej Afryki. Jest to produkt spożywczy, który składa się z mąki, wody i dodatków. Danie to jest lekkostrawne i bardzo pożywne. Kuskus jest bogaty w białko i węglowodany, ale to nie jest jego jedyna zaleta. Dietetycy nie polecają kuskusu ze względu na brak błonnika oraz niską zawartość witamin i minerałów. Jest to popularny składnik w kuchni, stosowany zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Kuskus jest podstawowym składnikiem potraw z kuskusem, takich jak kuskus i baranina czy kuskus i dynia.