Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Kminek

Kminek jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny baldaszkowatych. W ciągu pierwszego roku od wysiewu wyrasta z niego korzeń i pierzaste liście. Rok później pojawia się pęd kwiatowy. Dorosła roślina może osiągnąć 1 metr wysokości. Kminek należy zbierać dopiero w lipcu.

Historie

Jak dowodzą wykopaliska archeologiczne sięgające trzech tysięcy lat p.n.e., kminek był używany w starożytnym Rzymie, a także w Grecji. Kminek był używany przez naszych przodków do poprawy trawienia grochu i fasoli. Przyprawa ta była również używana przez starożytnych Egipcjan do gotowania. W czasach panowania Karola Wielkiego kminek można było uprawiać jedynie w ogrodach klasztorów. Wkrótce trafiła do innych części świata, szczególnie do Europy, Afryki i Ameryki Północnej.

Pochodzenie

Od czasu odkrycia kminku powstało 25 różnych jego odmian. Istnieje wiele odmian kminu do wyboru, w tym kmin polny i kmin egipski. Obecnie kminek można znaleźć niemal wszędzie, w tym w Afryce Północnej, Azji Mniejszej, Indiach i na terenach byłego Związku Radzieckiego.

Zastosowanie

Kminek jest szczególnie dobry z tłustymi mięsami, takimi jak baranina, gęsina, wieprzowina, kaczka i inny drób. Kminek można również dodawać do kapusty w wielu postaciach, w tym kiszonej, gotowanej lub surowej, a następnie podawać jako dodatek do sałatek. Kminek świetnie nadaje się do chleba i bułek, a także innych wypieków. Kminek można dodawać do gęstych zup. Można podawać całe owoce kminku albo je zmielić. Jednak druga forma jest często używana do produkcji serów, past i sałatek. Olej kminkowy jest używany do produkcji wódek takich jak kminkowa brandy lub likierów. Olejek kminkowy ma silny smak i aromat, dlatego należy zachować ostrożność podczas przyprawiania potraw.

Właściwości

Kminek jest cenną przyprawą o wielu walorach odżywczych. Po pierwsze, kminek ma działanie rozgrzewające. Ma również właściwości moczopędne, a także laktogenne. Jest to bardzo pomocne dla matek karmiących piersią. Kminek może być stosowany w celu zapobiegania skurczom przewodu pokarmowego. Kminek ma również działanie wzmacniające dla głowy, co eliminuje zawroty głowy i osłabienie. Kminek może być korzystny dla osoby mającej problem z nerkami. Pomoże usunąć niepożądany piasek i kamienie z nerek. Kminek jest znany jako naturalny środek na zaparcia i wzdęcia, a także jako środek hamujący rozwój niektórych bakterii. Napary z kminku można przyjmować regularnie, aby złagodzić choroby układu pokarmowego. Aby złagodzić ból związany z bolesnymi miesiączkami, kobiety cierpiące na silne skurcze powinny spróbować naparu z kminku z dodatkiem melisy.