Gotowanie i pieczenie to sztuka łączenia składników, które w odpowiednich proporcjach tworzą kulinarne dzieła sztuki. Wiele z tych dzieł...
Czytaj WięcejKolendra
Łodyga kolendry jest naga, żebrowana i rozgałęziona do 70 cm wysokości. Dolne liście są proste, długoogonkowe i mają szerokie działki. Górne liście są podobne do kopru, ale mają równoboczne Tepale. Kwiaty rośliny są jasnoróżowe lub białe i wyrastają na końcach gałęzi. Kolendra to roślina miododajna. Jej kwiaty są 5-kwiatowe i mają 1 słupek i 5 pręcików. Kwitnie w okresie od czerwca do lipca. Roślina wytwarza kuliste niełupki, które mierzą 3-7 mm wielkości. Składają się one z dwóch niełupek o serpentynowych kolcach. Młode owoce są zielone, a następnie zmieniają kolor na różowy. Dojrzałe owoce są żółtawe. Korzeń kolendry jest cienki, palowy i słabo rozłożysty.
Historia
Kolendra należy do rodziny selerowatych. Istnieją dwa gatunki, z których oba najprawdopodobniej pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego. Kolendra jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem. Może być również uprawiana w krajach o umiarkowanym klimacie, takich jak Polska.
Pochodzenie
Iran, Indie, były ZSRR i USA są największymi producentami kolendry w XXI wieku. Kolendra może być uprawiana w Europie, w takich krajach jak Niemcy, Anglia, Polska i Holandia.
Zastosowanie
Jest to zioło i przyprawa, która pobudza apetyt, reguluje trawienie, wpływa pozytywnie na układy nerwowe. Jako przyprawa jest często stosowana w kuchni indyjskiej, islamskiej i latynoamerykańskiej. Istnieje wiele zastosowań dla wszystkich części rośliny. Liście mają aromat podobny do anyżu, natomiast nasiona mają słodki, pomarańczowy zapach. Najbardziej powszechnym zastosowaniem kolendry są jej nasiona. Można je łatwo zmielić i używać do przyprawiania mięs, zup, a także sałatek, pasztetów, kiełbas i innych potraw. Można ją również wykorzystać do marynowania buraków czerwonych i ogórków, a także grzybów, śledzi i kapusty kiszonej. Używany jest do produkcji deserów, takich jak ciasta, kremy, lody, a także jest jednym ze składników Curry.
Właściwości
Głównym składnikiem kolendry jest olejek lotny. Nasiona zawierają dużo więcej olejku lotnego niż innych składników, w tym związków białkowych, związków żywicowych i flawonów. Zawierają też dużo soli mineralnych, zwłaszcza fosforanu wapnia. Owoce rośliny zapobiegają wzdęciom i przeciwdziałają nadmiernej fermentacji. Dzieje się tak, gdy w przewodzie pokarmowym jest zbyt duża flora bakteryjna. Regulują również trawienie.