Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, w którym spotykamy się z bliskimi, śpiewamy kolędy i delektujemy się tradycyjnymi potrawami. W Polsce...
Czytaj WięcejKoper
Koper ogrodowy (Anethum graveolens), znany również jako koper, należy do rodziny Apiaceae - roślin selerowatych. Ma pustą łodygę i intensywny aromat. Może osiągnąć do 80 cm wysokości. Ma żółte kwiaty i pierzaste, ciemnozielone liście. Koperek ma gorzki smak i słodki zapach. Nie występuje już w stanie dzikim. Obecnie jest uprawiany na całym świecie.
Pochodzenie
Koperek pochodzi z południowej Rosji, Afryki Zachodniej i Morza Śródziemnego. Koperek jest używany do celów leczniczych od co najmniej 5 000 lat. Starożytni Egipcjanie stosowali koper jako lek uspokajający, afrodyzjak i do ochrony przed czarownicami. Przez Greków koper był uważany za symbol bogactwa. Rzymianie wierzyli, że przynosi on szczęście. Prażone nasiona kopru były używane przez żołnierzy do leczenia ran w czasach starożytnych. Koperek to silny aromat, który od wieków wykorzystywany jest do wzbogacania smaku warzyw i mięs, a także owoców morza.
Zastosowanie
- Z zielonych części i nasion rośliny często wypieka się chleb.
- Jest pyszny z jajkiem, sosem cytrynowym i ogórkiem.
- Świetny dodatek do łososia w sosie cytrynowym.
- Posiekany koperek można wykorzystać w marynatach rybnych lub sałatkach rzymskich.
- Świetny dodatek do marynat, ryb i mięs, a także zup, serów sosów, omletów, warzyw i roślin strączkowych.
- Wzmacnia smak i aromat oliwy z oliwek.
- Osoby cierpiące na bezsenność powinny pić herbatkę z kopru.
- Koperek szybko traci swój smak, więc powinien być dodawany na końcu.