Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Koper

Koper ogrodowy (Anethum graveolens), znany również jako koper, należy do rodziny Apiaceae - roślin selerowatych. Ma pustą łodygę i intensywny aromat. Może osiągnąć do 80 cm wysokości. Ma żółte kwiaty i pierzaste, ciemnozielone liście. Koperek ma gorzki smak i słodki zapach. Nie występuje już w stanie dzikim. Obecnie jest uprawiany na całym świecie.

Pochodzenie

Koperek pochodzi z południowej Rosji, Afryki Zachodniej i Morza Śródziemnego. Koperek jest używany do celów leczniczych od co najmniej 5 000 lat. Starożytni Egipcjanie stosowali koper jako lek uspokajający, afrodyzjak i do ochrony przed czarownicami. Przez Greków koper był uważany za symbol bogactwa. Rzymianie wierzyli, że przynosi on szczęście. Prażone nasiona kopru były używane przez żołnierzy do leczenia ran w czasach starożytnych. Koperek to silny aromat, który od wieków wykorzystywany jest do wzbogacania smaku warzyw i mięs, a także owoców morza.

Zastosowanie

  • Z zielonych części i nasion rośliny często wypieka się chleb.
  • Jest pyszny z jajkiem, sosem cytrynowym i ogórkiem.
  • Świetny dodatek do łososia w sosie cytrynowym.
  • Posiekany koperek można wykorzystać w marynatach rybnych lub sałatkach rzymskich.
  • Świetny dodatek do marynat, ryb i mięs, a także zup, serów sosów, omletów, warzyw i roślin strączkowych.
  • Wzmacnia smak i aromat oliwy z oliwek.
  • Osoby cierpiące na bezsenność powinny pić herbatkę z kopru.
  • Koperek szybko traci swój smak, więc powinien być dodawany na końcu.