Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, w którym spotykamy się z bliskimi, śpiewamy kolędy i delektujemy się tradycyjnymi potrawami. W Polsce...
Czytaj WięcejMajonez
Majonez jest gęstym sosem wykonanym głównie z żółtek jaj, ale może zawierać również całe lub sproszkowane jajko, oliwę lub oleje roślinne oraz różne przyprawy. Cukier, musztarda, sól, sok z cytryny i pieprz to jedne z ostatnich składników.
Historie
Francuski książę Richelieu odkrył Mayonnaise ponad 250 lat temu. Książę podbił Minorkę w 1756 roku, po tym jak znalazła się ona pod kontrolą brytyjską. Ku chwale nowego władcy mieszkańcy Minorki zostali zmuszeni do przygotowania słynnego sosu, który składał się z żółtek jaj, a także oleju. Składniki były starannie mieszane, aby stworzyć gęstą, białą konsystencję. Port Mahon, na wybrzeżu wyspy, dał majonezowi swoją nazwę. Nie wiadomo, kiedy powstała polska receptura. Biały sos ostatecznie trafił na tutejszy stół.
Zastosowanie
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów majonezu. Są one klasyfikowane na podstawie ich zastosowania w kuchni. Najpowszechniej stosowany jest majonez stołowy. Jest on używany głównie w sałatkach, wędlinach, serach, kanapkach i do przygotowania innych sosów. Majonez sałatkowy stosuje się głównie w sałatkach. Można go również stosować do faszerowanych warzyw, szczególnie papryki przekrojonej na pół. Sos majonezowy to kolejny rodzaj majonezu. Ma on rzadszą konsystencję i często jest używany jako baza do innych sosów. Często wykorzystywany jest jako baza do sosu czosnkowego. Majonez dekoracyjny to ostatni rodzaj białego składnika. Może być używany do dekoracji potraw, przystawek, a nawet zup ze względu na swoją dużą gęstość.
Właściwości
Majonez jest jednym z najbardziej tuczących pokarmów - 100g majonezu zawiera ponad 700 kalorii. Konserwanty są dużym problemem w przypadku gotowego majonezzu. Zawiera on dużo tłuszczów (ponad 75%), białka i węglowodanów. Możesz zrobić własny majonez, ale będzie on miał krótszy termin przydatności do spożycia.