Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Majonez

Majonez jest gęstym sosem wykonanym głównie z żółtek jaj, ale może zawierać również całe lub sproszkowane jajko, oliwę lub oleje roślinne oraz różne przyprawy. Cukier, musztarda, sól, sok z cytryny i pieprz to jedne z ostatnich składników.

Historie

Francuski książę Richelieu odkrył Mayonnaise ponad 250 lat temu. Książę podbił Minorkę w 1756 roku, po tym jak znalazła się ona pod kontrolą brytyjską. Ku chwale nowego władcy mieszkańcy Minorki zostali zmuszeni do przygotowania słynnego sosu, który składał się z żółtek jaj, a także oleju. Składniki były starannie mieszane, aby stworzyć gęstą, białą konsystencję. Port Mahon, na wybrzeżu wyspy, dał majonezowi swoją nazwę. Nie wiadomo, kiedy powstała polska receptura. Biały sos ostatecznie trafił na tutejszy stół.

Zastosowanie

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele rodzajów majonezu. Są one klasyfikowane na podstawie ich zastosowania w kuchni. Najpowszechniej stosowany jest majonez stołowy. Jest on używany głównie w sałatkach, wędlinach, serach, kanapkach i do przygotowania innych sosów. Majonez sałatkowy stosuje się głównie w sałatkach. Można go również stosować do faszerowanych warzyw, szczególnie papryki przekrojonej na pół. Sos majonezowy to kolejny rodzaj majonezu. Ma on rzadszą konsystencję i często jest używany jako baza do innych sosów. Często wykorzystywany jest jako baza do sosu czosnkowego. Majonez dekoracyjny to ostatni rodzaj białego składnika. Może być używany do dekoracji potraw, przystawek, a nawet zup ze względu na swoją dużą gęstość.

Właściwości

Majonez jest jednym z najbardziej tuczących pokarmów - 100g majonezu zawiera ponad 700 kalorii. Konserwanty są dużym problemem w przypadku gotowego majonezzu. Zawiera on dużo tłuszczów (ponad 75%), białka i węglowodanów. Możesz zrobić własny majonez, ale będzie on miał krótszy termin przydatności do spożycia.