Gotowanie i pieczenie to sztuka łączenia składników, które w odpowiednich proporcjach tworzą kulinarne dzieła sztuki. Wiele z tych dzieł...
Czytaj WięcejGorczyca
Biblijne przypowieści opowiadają historię musztardy, co świadczy o długiej i bogatej historii tej przyprawy. Z drugiej strony, musztarda została po raz pierwszy opisana w pierwszym wieku naszej ery. Ważne jest, aby pamiętać, że musztarda jest głównym składnikiem musztardy.
Pochodzenie
Musztarda pochodzi z Azji i Europy. Obecnie uprawiana jest na szeroką skalę we Francji, Wielkiej Brytanii i Danii.
Czym jest
Gorczyca należy do rodziny roślin krzyżowych. W swoich nasionach zawiera związek o nazwie synapina, który odpowiada za jej gorzki smak. Istnieje wiele odmian musztardy. Istnieje wiele odmian musztardy. Do najpopularniejszych należą: gorczyca biała, gorczyca czarna i gorczyca sarepska lub perska. Wszystkie odmiany musztardy są prawie pozbawione smaku.
Zastosowanie
Możesz użyć musztardy w całych nasionach, zmielonych nasionach i kiełkach. Musztarda jest głównym składnikiem musztardy. Można ją mieszać z innymi ziołami lub przyprawami, jak chrzan, chili, a nawet chili. Mieloną musztardę stosuje się najczęściej do przyprawiania zup i potraw duszonych. Przed użyciem najlepiej namoczyć musztardę w zimnej wodzie lub mleku. Dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego smaku. Zarówno białą jak i czarną gorczycę można stosować do sałatek, surówek i wędlin. Można z nich również zrobić masła ziołowe i marynaty. Nasiona gorczycy można również wysiać w domu, podobnie jak rzeżuchę. Nasiona gorczycy wysiewamy na wilgotnej wacie, lub gazie. Po trzech, czterech dniach można wysiać rzeżuchę. Kiełki gorczycy można spożywać, gdy osiągną około 5 cm długości. Po dwóch tygodniach od wysiewu.
Właściwości
W gorczycy znajduje się wiele ważnych właściwości leczniczych, które można wykorzystać w medycynie naturalnej. Po pierwsze, bardzo przydatny jest wyciąg z nasion gorczycy. Może być stosowany w leczeniu zaparć, zaburzeń trawienia i przewlekłego zapalenia jelit. Płukanka ta może być również stosowana przy zapaleniu migdałków. Należy kilka razy dziennie płukać usta naparem. Stosowanie musztardy to świetny sposób na złagodzenie dolegliwości reumatycznych. W tym przypadku najlepiej stosować przyprawę zewnętrznie, np. w postaci plastrów, które można kupić w aptekach zielarskich. Gorczyca ma działanie choleryczne i przeciwbakteryjne. Znane są również z tego, że obniżają ciśnienie krwi i mają właściwości antybakteryjne. Te nasiona gorczycy są używane do zapobiegania odleżynom poprzez wypełnienie ich poduszkami. Poduszki te zachowają swoje cenne właściwości nawet przez 4 lata.
Gorczyca powinna być spożywana tylko w umiarkowanych i kontrolowanych ilościach. Nadmierne spożycie może spowodować uszkodzenie nerek i dróg moczowych. Kobiety są bardziej narażone na silne przekrwienie macicy. Kobiety, które spożywają nadmierne ilości musztardy w czasie ciąży są narażone na wysokie ryzyko poronienia.