Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Gorczyca

Biblijne przypowieści opowiadają historię musztardy, co świadczy o długiej i bogatej historii tej przyprawy. Z drugiej strony, musztarda została po raz pierwszy opisana w pierwszym wieku naszej ery. Ważne jest, aby pamiętać, że musztarda jest głównym składnikiem musztardy.

Pochodzenie

Musztarda pochodzi z Azji i Europy. Obecnie uprawiana jest na szeroką skalę we Francji, Wielkiej Brytanii i Danii.

Czym jest

Gorczyca należy do rodziny roślin krzyżowych. W swoich nasionach zawiera związek o nazwie synapina, który odpowiada za jej gorzki smak. Istnieje wiele odmian musztardy. Istnieje wiele odmian musztardy. Do najpopularniejszych należą: gorczyca biała, gorczyca czarna i gorczyca sarepska lub perska. Wszystkie odmiany musztardy są prawie pozbawione smaku.

Zastosowanie

Możesz użyć musztardy w całych nasionach, zmielonych nasionach i kiełkach. Musztarda jest głównym składnikiem musztardy. Można ją mieszać z innymi ziołami lub przyprawami, jak chrzan, chili, a nawet chili. Mieloną musztardę stosuje się najczęściej do przyprawiania zup i potraw duszonych. Przed użyciem najlepiej namoczyć musztardę w zimnej wodzie lub mleku. Dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego smaku. Zarówno białą jak i czarną gorczycę można stosować do sałatek, surówek i wędlin. Można z nich również zrobić masła ziołowe i marynaty. Nasiona gorczycy można również wysiać w domu, podobnie jak rzeżuchę. Nasiona gorczycy wysiewamy na wilgotnej wacie, lub gazie. Po trzech, czterech dniach można wysiać rzeżuchę. Kiełki gorczycy można spożywać, gdy osiągną około 5 cm długości. Po dwóch tygodniach od wysiewu.

Właściwości

W gorczycy znajduje się wiele ważnych właściwości leczniczych, które można wykorzystać w medycynie naturalnej. Po pierwsze, bardzo przydatny jest wyciąg z nasion gorczycy. Może być stosowany w leczeniu zaparć, zaburzeń trawienia i przewlekłego zapalenia jelit. Płukanka ta może być również stosowana przy zapaleniu migdałków. Należy kilka razy dziennie płukać usta naparem. Stosowanie musztardy to świetny sposób na złagodzenie dolegliwości reumatycznych. W tym przypadku najlepiej stosować przyprawę zewnętrznie, np. w postaci plastrów, które można kupić w aptekach zielarskich. Gorczyca ma działanie choleryczne i przeciwbakteryjne. Znane są również z tego, że obniżają ciśnienie krwi i mają właściwości antybakteryjne. Te nasiona gorczycy są używane do zapobiegania odleżynom poprzez wypełnienie ich poduszkami. Poduszki te zachowają swoje cenne właściwości nawet przez 4 lata.

Gorczyca powinna być spożywana tylko w umiarkowanych i kontrolowanych ilościach. Nadmierne spożycie może spowodować uszkodzenie nerek i dróg moczowych. Kobiety są bardziej narażone na silne przekrwienie macicy. Kobiety, które spożywają nadmierne ilości musztardy w czasie ciąży są narażone na wysokie ryzyko poronienia.