Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...
Czytaj WięcejCebula dymka
Najprawdopodobniej cebula ma swoje początki w Azji Środkowej lub północno-zachodnich Indiach. Jest więc najstarszym warzywem, jakie kiedykolwiek było spożywane. W kolejnych latach cebula była najbardziej popularna w Chinach i na Bliskim Wschodzie. Do Europy jej smak wprowadzili Egipcjanie. Grecja była pierwszym europejskim krajem, który używał cebuli. Rzymskie legiony rozpowszechniły warzywo w całej Europie.
Pochodzenie
Nie ma prawie żadnych ograniczeń w uprawie cebuli dymki. Uprawiano ją głównie w klimacie umiarkowanym. Istnieje wiele wymagań glebowych dla cebuli. Największe plony dają gleby lessowe, gliniaste i próchnicze. Nie toleruje gleb kwaśnych i terenów podmokłych.
Wgłębka to mała cebula, którą najczęściej wykorzystuje się do uprawy tego warzywa. Jest to właściwy sposób sadzenia cebuli. Choć nie jest on najdroższy, pozwala na szybkie zbiory.
Zastosowanie
Cebule dymki mogą być wykorzystywane do sadzenia i tworzenia szybkich plonów. Są one również wykorzystywane w kuchni, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Cebula dymka ma łagodny smak, ale aromat jest podobny do zwykłej cebuli. Stosuje się ją do marynowania. Można z niej przyrządzić sałatki lub wyłożyć kanapki. Przed podaniem cebuli dymki należy ją dokładnie umyć i oczyścić. Należy ją odciąć od korzeni i wystających łodyg.
Świeżość
Świeża cebula dymka jest dobra do jedzenia, jeśli jest jędrna i zdrowa. Nie powinna mieć żadnych przebarwień, które mogłyby świadczyć o tym, że została uszkodzona lub zamrożona. Istotne jest, aby w zielonych, soczystych pęczkach szczypiorku znajdował się szczypior. Nie należy go przechowywać w lodówce dłużej niż tydzień. Najlepiej spożywać go od razu po zakupie.
Właściwości
Cebula dymka pod względem właściwości zdrowotnych jest identyczna jak zwykła cebula. Posiada zarówno właściwości antybakteryjne, jak i moczopędne. W przypadku diabetyków, cebulę można włączyć do diety, aby znacznie obniżyć poziom cukru we krwi. Dodatkowo cebula w każdej postaci, nawet cebula dymka, może obniżyć ciśnienie krwi i zapobiec wielu chorobom serca. Osoby z wysokim ryzykiem zawału serca powinny dodawać do swoich posiłków cebulę i dymkę.