Najnowsze artykuły

Chrupiące roladki z tortilli

Opis przepisu Chrupiące tortille to świetna przekąska na imprezę. Idealne na Nowy Rok, imprezę domową, urodziny czy imieniny. Raz...

Czytaj Więcej
Sernik nowojorski
14 lutego 2024
Ciasteczka na święta
10 lutego 2024
Ciasteczka maślane
10 lutego 2024

Imbir

Imbir został po raz pierwszy odkryty w tropikalnej Azji ponad 3000 lat temu. Fenicjanie sprowadzili go do basenu Morza Śródziemnego. Używano go jako środka płatniczego. W tamtych latach największym importerem imbiru była Aleksandria. Portugalczycy wprowadzili imbir do Afryki Zachodniej w XIII wieku. Przyprawa ta została również wprowadzona na wyspy Morza Karaibskiego przez Hiszpanów. W średniowiecznej Francji i Anglii imbir był bardzo popularny. W kuchni brytyjskiej istniało kilkanaście przepisów na pierniki. Choć imbir jest obecnie powszechnie stosowany w kuchni na całym globie, to nadal największą popularnością cieszy się w Azji. Zajmuje drugie miejsce pod względem popularności po soli.

Pochodzenie

Istnieje około 80 odmian imbiru. Największa odmiana występuje na Jamajce. Obecnie uprawiany jest w dużych ilościach w Nigerii, Malezji i Chinach, Indiach, Brazylii, Sierra Leone.

Imbir zaliczany jest do bylin. Posiada zarówno płaskie, silnie rozgałęzione, podziemne kłącza, jak i długie, lancetowate, liście. Kwiaty imbiru są żółto-fioletowe i mają piękny aromat. Imbir bywa różnie nazywany, jeśli jest sprzedawany na różne sposoby. Czarny imbir, który można obrać, pochodzi z Barbadosu. Natomiast imbir obrany o białej barwie pochodzi z Bengalu.

Zastosowanie

Imbir znany jest w Polsce najczęściej jako mielona przyprawa lub oczyszczone Kłącza. Mogą one różnić się smakiem w zależności od dojrzałości byliny. Imbir jest przeznaczony do mielenia, gdy jest zbierany między 8 a 10 miesiącem po posadzeniu. Starsze kłącza mają mocniejszy smak i włóknisty miąższ. W Chinach bardzo popularna jest kandyzowana forma imbiru. Jego ognisty i gorzki smak sprawia, że jest świetnym składnikiem do wyrobu likierów i ponczów, a także soków. Piwo imbirowe jest specjalnością brytyjską. Jest ono produkowane z imbiru. Imbir jest dobry zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych. Imbir może być używany świeży, suszony, mielony, marynowany lub kandyzowany. Można go stosować do wielu różnych potraw z ryb, mięsa i warzyw. Europejczycy używają imbiru do przyprawiania owoców morza. Przyprawę można dodać do wieprzowiny lub kaczki, aby zmniejszyć tłustość potraw. Z mielonego imbiru wyrabia się głównie pierniki, ciasteczka i chleby. Korzenny smak imbiru można dodać do marynat i dyni.

Świeżość

Świeże kłącza imbiru można rozpoznać po ich twardości lub jędrności. Im starszy imbir, tym bardziej jest włóknisty. Można go przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia. Kłącza można zawinąć w ręcznik papierowy, zamknąć w plastikowym pudełku i przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Właściwości

Ze względu na wysoką wartość odżywczą, imbir jest bardzo ceniony w kuchni azjatyckiej. Ma znaczący wpływ na zdrowie człowieka. John Parkinson, 17-letni brytyjski lekarz, odkrył, że imbir ma działanie rozgrzewające i wspomaga trawienie. Olejek imbirowy jest niezastąpiony i warto go stosować przy różnych problemach z niestrawnością. Dodanie imbiru do herbaty poprawia krążenie. Przyprawa ta jest również stosowana w farmacji jako lek przeciwreumatyczny i nasercowy. Regularne spożywanie imbiru może obniżyć ciśnienie krwi i cholesterol. Może również łagodzić bóle głowy i inne dolegliwości związane z zapaleniem gardła, krtani.