Najnowsze artykuły

Wykwintne dania na boże narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...

Czytaj Więcej

Imbir

Imbir został po raz pierwszy odkryty w tropikalnej Azji ponad 3000 lat temu. Fenicjanie sprowadzili go do basenu Morza Śródziemnego. Używano go jako środka płatniczego. W tamtych latach największym importerem imbiru była Aleksandria. Portugalczycy wprowadzili imbir do Afryki Zachodniej w XIII wieku. Przyprawa ta została również wprowadzona na wyspy Morza Karaibskiego przez Hiszpanów. W średniowiecznej Francji i Anglii imbir był bardzo popularny. W kuchni brytyjskiej istniało kilkanaście przepisów na pierniki. Choć imbir jest obecnie powszechnie stosowany w kuchni na całym globie, to nadal największą popularnością cieszy się w Azji. Zajmuje drugie miejsce pod względem popularności po soli.

Pochodzenie

Istnieje około 80 odmian imbiru. Największa odmiana występuje na Jamajce. Obecnie uprawiany jest w dużych ilościach w Nigerii, Malezji i Chinach, Indiach, Brazylii, Sierra Leone.

Imbir zaliczany jest do bylin. Posiada zarówno płaskie, silnie rozgałęzione, podziemne kłącza, jak i długie, lancetowate, liście. Kwiaty imbiru są żółto-fioletowe i mają piękny aromat. Imbir bywa różnie nazywany, jeśli jest sprzedawany na różne sposoby. Czarny imbir, który można obrać, pochodzi z Barbadosu. Natomiast imbir obrany o białej barwie pochodzi z Bengalu.

Zastosowanie

Imbir znany jest w Polsce najczęściej jako mielona przyprawa lub oczyszczone Kłącza. Mogą one różnić się smakiem w zależności od dojrzałości byliny. Imbir jest przeznaczony do mielenia, gdy jest zbierany między 8 a 10 miesiącem po posadzeniu. Starsze kłącza mają mocniejszy smak i włóknisty miąższ. W Chinach bardzo popularna jest kandyzowana forma imbiru. Jego ognisty i gorzki smak sprawia, że jest świetnym składnikiem do wyrobu likierów i ponczów, a także soków. Piwo imbirowe jest specjalnością brytyjską. Jest ono produkowane z imbiru. Imbir jest dobry zarówno do dań słodkich, jak i pikantnych. Imbir może być używany świeży, suszony, mielony, marynowany lub kandyzowany. Można go stosować do wielu różnych potraw z ryb, mięsa i warzyw. Europejczycy używają imbiru do przyprawiania owoców morza. Przyprawę można dodać do wieprzowiny lub kaczki, aby zmniejszyć tłustość potraw. Z mielonego imbiru wyrabia się głównie pierniki, ciasteczka i chleby. Korzenny smak imbiru można dodać do marynat i dyni.

Świeżość

Świeże kłącza imbiru można rozpoznać po ich twardości lub jędrności. Im starszy imbir, tym bardziej jest włóknisty. Można go przechowywać w chłodnym miejscu do tygodnia. Kłącza można zawinąć w ręcznik papierowy, zamknąć w plastikowym pudełku i przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Właściwości

Ze względu na wysoką wartość odżywczą, imbir jest bardzo ceniony w kuchni azjatyckiej. Ma znaczący wpływ na zdrowie człowieka. John Parkinson, 17-letni brytyjski lekarz, odkrył, że imbir ma działanie rozgrzewające i wspomaga trawienie. Olejek imbirowy jest niezastąpiony i warto go stosować przy różnych problemach z niestrawnością. Dodanie imbiru do herbaty poprawia krążenie. Przyprawa ta jest również stosowana w farmacji jako lek przeciwreumatyczny i nasercowy. Regularne spożywanie imbiru może obniżyć ciśnienie krwi i cholesterol. Może również łagodzić bóle głowy i inne dolegliwości związane z zapaleniem gardła, krtani.