Najnowsze artykuły

Wykwintne dania na boże narodzenie

Boże Narodzenie to czas, kiedy domy wypełnia zapach cynamonu, goździków i pieczonych ciasteczek. Jednak świąteczne potrawy to nie tylko wypieki. Na...

Czytaj Więcej

Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia jest mieszaniną związków chemicznych, które są używane do produkcji chleba i ciast. Podczas przygotowywania ciasta uwalniają się gazy. Gazy te zmieniają ciasto w rodzaj piany. Proszek do pieczenia jest najczęściej wykonany z wodorowęglanu sodu.

Historie

Eben Norton Horsford był wynalazcą proszku do pieczenia. Miał bogatego patrona w bońskim farmaceucie Ludwigu Clamor Marquart, przedsiębiorcy i przedsiębiorcy. Eben Norton Horsford jako pierwszy skomercjalizował produkcję proszku. August Oetker, niemiecki aptekarz, był założycielem firmy Dr. Oetker. Był on również pierwszym, który zapakował proszek do pieczenia w torebki wymagane do wypieku jednego funta mąki.

Pochodzenie

Wiele europejskich firm produkuje proszek do pieczenia w takich krajach jak Niemcy i Polska.

Zastosowanie

Proszek do pieczenia jest niezbędnym składnikiem wielu ciast. Proszek do pieczenia jest niezbędny, aby wypieki prawidłowo wyrosły. Istnieje ryzyko, że jeśli nie dodasz go zgodnie z instrukcjami w przepisie, to powstanie kwiat. Proszek do pieczenia może być używany w kuchni, a także do zmiękczania wody. Możesz skuteczniej wybielić firanki, używając go w pralce. Gdy zostanie wsypany na dno zmywarki, zlikwiduje brzydkie zapachy. Można go również wykorzystać do ratowania przypalonego garnka. Wystarczy zagotować wodę i proszek do pieczenia przez 20 minut. Swoim zapachem odstrasza mrówki.

Właściwości

Proszek do pieczenia, który jest wykonany wyłącznie z wodorowęglanu sodu, nadaje produktom posmak ługu. Wynika to z jego właściwości alkalicznych. Stąd wodorowęglan sodu można mieszać ze słabymi kwasami lub regulatorami kwasowości. Ułatwiają one szybsze uwalnianie dwutlenku węgla i sprawiają, że ciasto ma bardziej piankową formę. Przy dłuższym przechowywaniu, wodorowęglan sodu w proszku może powodować zbrylanie. Skrobia, mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana mogą być dodane, aby spowolnić ten proces. Dodatki te ułatwiają mieszanie proszku do pieczenia ze składnikami ciasta.